El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja ha reaccionat sobre l'anunci que l'expresident del Parlament Europeu Josep Borrell ha acceptat l'oferta del cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, per ser ministre d'Exteriors.

En una entrevista a RAC1, Iceta ha volgut rebaixar tensions sobre uns comentaris en què Borrell receptava "desinfectar Catalunya", abans de "cosir ferides"; el socialista català ha dit que "no ho feia per fer mal" i ha afegit que "és cert que algunes ferides s'haurien de netejar". En la mateixa línia el primer secretari del PSC ha exposat que Borrell "sempre ha pensat que s'han combatut poc les idees de l'independentisme" i, per això, justifica les seves paraules.

Un altre dels temes que s'ha tractat durant l'entrevista és unes declaracions on va assegurar que “si hi ha sentència condemnatòria demanaria l’indult per als empresonats”. Ara, el socialista ha remarcat: "Si jo tingués responsabilitats al govern, no podria dir a la justícia que indultaré abans que hi hagi un judici, semblaria que no la respecto".

"El PP s'equivocava; amb força d'imposició no s'arreglen les coses"

Ara que la moció de censura a Rajoy dels socialistes ha tirat endavant i el nou president del govern espanyol és Pedro Sánchez, Iceta ha assegurat que es dialogarà; ho ha fet al mateix temps que ha acusat el PP d'equivocar-se quan pensava "que el temps ho arreglaria i que les coses se solucionarien amb legalitat i força d'imposició".

Miquel Iceta també ha volgut aprofitar per treure pressió a Pedro Sánchez: "Ara sembla que el PSOE tingui l’obligació de solucionar amb sis setmanes tot el que ha passat, això no s'arregla ni amb dos anys".

"La independència és legítima però difícil"

Això és el que ha admès Iceta, que tot i que ell no ho comparteix, la "independència és legítima". De la mateixa manera, el socialista ha indicat que no la veu possible perquè és molt difícil. Tot i descartar la independència, el primer secretari del PSC ha volgut enviar un missatge als votants sobiranistes dient-los que pot ajudar a trobar "altres sortides que no són la independència".

A més a més, el socialista ha augurat que "el dia que es faci una reforma federal de la Constitució, els catalans i els espanyols estaran encantats", i ha recordat que per "la via unilateral i il·legal no es va enlloc".

Iceta s'ha mostrat molt crític amb el llaç groc que es va posar als escons del govern al Parlament i que Carlos Carrizosa (Cs) va enretirar: "No hi havia de ser perquè no tenim Govern", sentenciava el líder socialista, que afegia que "una institució mai ha d'exhibir símbols de part".

"El que ha pogut dir Borrell no és comparable amb el que diu Torra"

Abans d'acomiadar-se, Iceta ha volgut recuperar les declaracions del futur ministre Borrell i ha subratllat que "el que ell ha dit no és comparable a algunes coses que ha dit el president Quim Torra". El socialista considera que els independentistes "tenen una fixació contra la figura de Borrell".