L'Ibex 35 ha caigut un 0,18% en l'obertura de la jornada després que ahir la jutgessa de l'Audiència Nacional enviés a presó sense fiança Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El clima d'inestabilitat política, marcada en primer terme per l'encreuament de cartes entre els presidents català i espanyol, i l'enviament dels dos líders independentistes a la presó de Soto del Real han provocat una caiguda subtil del selectiu espanyol.

La jornada borsària d'avui enceta una nova temporada de presentació de resultats empresarials. En aquest cas, es presentaran els resultats del tercer trimestre. L'empresa d'infraestructures de gas Enagás serà la primera a publicar els seus comptes.

La caiguda del selectiu espanyol, condicionada per la incertesa dels inversors davant el conflicte polític de la crisi catalana, l'han impulsat títols d'empreses catalanes com CaixaBank, que s'ha deixat en l'obertura el 0,7%, Abertis, el -0,3% i Grifols el -0,3%. La prima de risc s'ha mantingut a primera hora del mati a l'entorn dels 120 punts bàsics, amb una rendibilitat de l'entorn de l'1,5%. Les principals borses europees han registrat en general obertures amb lleugers signes positius.

Després de la caiguda d'ahir

L'índex borsari ja va caure ahir un 0,75% en el tancament, abans que es fes pública la decisió de la jutgessa d'enviar a presó els dos líders d'organitzacions independentistes. La inestabilitat política va provocar la caiguda de la majoria d'empreses de l'índex. Les caigudes més pronunciades van ser les de Siemens Gamesa (-6,30%) i el Banc Sabadell, que es va deixar un 2,8 punts en la sessió. Precisament, la jornada va ser especialment negativa per la banca, amb davallades de CaixaBank (-1,73%), BBVA (-1,75%) i Bankia (-0,53%).