El PP ha celebrat un acte a la plaça Felip II de Madrid contra un eventual pacte entre el PSOE i l'independentisme per l'amnistia a canvi del suport dels sobiranistes catalans a la investidura de Pedro Sánchez.

🔴 Acte del PP a Madrid contra l’amnistia, DIRECTE | Segueix l'última hora

Quin impacte pot tenir aquest míting en l'elecció del pròxim president espanyol? Montserrat Nebrera, advocada i professora de Dret constitucional, Elisa Beni, periodista i escriptora i el publicista Lluís Carrasco ho han explicat a l’anàlisi en directe encapçalat per Jofre Llombart que ha ofert ElNacional.cat.

Nebrera, Carrasco i Beni analitzen l'acte del PP contra l'amnistia

Nebrera i Carrasco han coincidit a afirmar que, amb l'acte d'aquest diumenge, "Feijóo intenta marcar perfil de cara a una eventual repetició electoral al gener". I Beni ha assenyalat que Feijóo ha estat pressionat per celebrar aquest acte. "No crec que Feijóo tingués planejat fer això", ha remarcat Beni.
 


Els ponents a l'acte han estat: l'alcalde de Madrid, José Martínez Almeida, la presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, l'expresident espanyol José María Aznar, l'expresident espanyol Mariano Rajoy i el líder del PP Alberto Núñez Feijóo.

Sobre la primera intervenció, la d'Almeida, Beni ha remarcat que "ha estat molt breu per no competir amb els discursos importants dels dos expresidents i el candidat".

Pel que fa al discurs d'Ayuso, Carrasco ha comentat que no l'ha vist còmode i ha valorat negativament el fet que ha llegit durant la intervenció. A més, ha comentat que "l'eslògan que ha anat repetint, 'De cap manera', no és prou potent perquè és en negatiu i no es pot cridar", ha comentat. "Ha estat una mica decebedor", ha sentenciat. 
 


Respecte a les paraules de l'expresident espanyol José María Aznar, Beni ha destacat que Aznar continua anomenant 'colpistes' a qui ni tan sols el Tribunal Suprem es va atrevir a titllar-los d'aquesta manera. "Ell marca un relat i li és igual el que diguin els tribunals", ha afegit. 

Quant al discurs de Rajoy, Nebrera ha recalcat que l'expresident gallec ha apel·lat al vot socialista perquè, a parer seu, des del PP pensen que pot haver-hi molts votants socialistes que no aproven l'amnistia. "Estan preparant una eventual contesa electoral", ha indicat. I Carrasco ha comentat que "és cert que han fet un acte pensant molt en el votant socialista quant al fons del discurs, però en les formes és un acte clarament del PP". "Massa bandera del PP. Avui és un dia en què jo hauria amagat les banderes del partit per aconseguir transversalitat", ha asseverat.

Sobre la intervenció final de Feijóo, Beni ha subratllat que ha intentat fer una crida a no investir Sánchez sabent que ell tampoc no ho serà per aconseguir una repetició electoral. "Amb el seu discurs ha intentat esperonar la fuga de vots del centreesquerra cap al PP", ha comentat.
 


"Feijóo no té alternativa, Sánchez té la paella pel mànec"

"Feijóo no té alternativa, Sánchez té la paella pel mànec", així de contundent ha estat Nebrera a l'hora de valorar l'escenari polític espanyol després de l'acte del PP contra l'amnistia. "Feijóo només té la possibilitat d'anar preparant el que creu que serà el proper escenari. O noves eleccions o bé cap de l'oposició", ha assenyalat.
 


Finalment, Beni s'ha mullat, tot assegurant que Feijóo no aconseguirà ser president, però sí que ha aconseguit posar en marxa un compte enrere que afecta les negociacions entre Junts i el PSOE. I, segons Carrasco, aquest diumenge "hem vist l'inici, potser, de la nova campanya electoral".