Human Rights Watch ha lamentat que "cap policia hagi estat condemnat per ús excessiu de la força" durant el referèndum. A la seva darrera anàlisi global sobre l'estat dels drets humans al món per país, l'ONG internacional destaca a l'apartat de l'Estat espanyol la causa de l'1-O.

Així, explica que el març del 2018 "25 líders independentistes van ser encausats per diversos delictes que van des de la rebel·lió fins a la malversació". A la roda de premsa de presentació de l'informe, el seu director general Kenneth Roth ha assegurat que "el gran esdeveniment" que han investigat aquest any sobre Espanya ha estat "les protestes a Catalunya". "Hem constatat l'ús de la força excessiva de la policia i, per això, hem destacat en aquest informe que no hi ha hagut una resposta judicial al respecte", ha dit. Així, ha remarcat que "hi va haver un abús" l'1-O, però que "ningú ha estat condemnat".

L'informe també recorda la decisió del Tribunal Suprem de "confirmar una pena de presó contra un raper condemnat per enaltiment del terrorisme i injúries contra la Corona", en referència al cantant Valtònyc actualment resident a Bèlgica, on s'enfronta a una euroodre.

A més, menciona el cas de Pablo Hasel i l'absolució de Casandra Vera per les seves piulades a Twitter sobre l'assassinat de Carrero Blanco.

D'altra banda, l'ONG posa èmfasi en la situació dels drets humans d'immigrants i refugiats que han arribat l'últim any a l'Estat des del nord d'Àfrica i l'augment de les protestes sobre la violència de gènere arran de la sentència de La Manada el 2018.