Set dies després del seu nomenament, Màxim Huerta, dimiteix al capdavant del ministeri de Cultura i Esport, en dir-se víctima d'una "bandada" mediàtica, tot i propugnar la seva "innocència" per la polèmica del frau presumpte a Hisenda. El ja exministre del president espanyol Pedro Sánchez s'ha defensat al matí que no havia de retre comptes perquè estava al "corrent de pagament"; aquesta tarda ha insistit en què diversos professionals del sector s'haurien vist aqueixats per una circumstància similar. Així i tot, marxa en considerar que posa en risc l'executiu socialista.

"Es busca minar el projecte de regeneració i transparència del president Sánchez i no ho penso permetre" ha dit Huerta ala seu del ministeri, en una compareixença a les 19h i on no ha admès preguntes, per bé que s'ha desfet en retrets a la "bandada" que hauria promogut el "bombardeig" per forçar-ne la dimissió, una acusació que no ha concretat. Huerta ho exposava així a l'opinió pública, després de dir-ho personalment al president espanyol a la Moncloa, a qui li ha presentat la decisió cap a la tarda, davant de la pressió creixent que denuncia hauria patit.

El periodista i escriptor valencià, però, no ha fet autocrítica i ha al·legat que "no era una condemna per frau", sinó una multa perquè hauria perdut una demanda que va interposar contra l'Agència Tributària, en estar en desacord amb la sanció. Això passa després que trascendís que va defraudar 218.322 euros a Hisenda als exercicis del 2006, 2007 i 2008, segons informava en primicia El Confidencial. Huerta ha dit, en aquest sentit, que "com tants altres creadors" va vehicular els seus comptes fiscals a través d'una societat limitada i que "no era il·legal" en aquell moment.

El fet és que l'extitular del gabinet ministerial ha apel·lat al sentiment i la reflexió dels ciutadans. Ha dit que va arribar "il·lusionat" –fa només set dies, quan va prometre el càrrec– "convençut que podia servir el país i la cultura, conscient que seria blanc de crítiques per venir d'un mitjà que tots veuen i tots demonitzen" –la televisió–. Per aquest motiu, ha lamentat que aquesta societat estigués "ofegada pel soroll i la desqualificació" que taparien la seva presumpta innocència. I per això, marxa, per salvar allò que "més li importa", la cultura, i el projecte de Pedro Sánchez.

Fonts de la Moncloa asseguraven al migdia que Sánchez estava "tranquil", per bé que no es donava el cas per tancat, sinó que l'executiu central es preparava per "capejar el temporal". El ministre ha mantingut converses amb el president al llarg del dia i la seva posició ha anat evolucionant. De fet, la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, l'havia defensat en roda de premsa que no era un frau fiscal, sinó una discrepància amb Hisenda, que el va sancionar econòmicament quan aquest va recórrer la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM).

Finalment, Huerta ha decidit deixar el càrrec per mantenir la "imatge d'exemplaritat" del govern de Sánchez, en la seva aposta per la regeneració de les institucions. Les fonts consultades a la Moncloa, de fet, reconeixien que s'havia posat el "llistó molt alt" amb la moció de censura a Mariano Rajoy, que va ser expulsat després de la sentència de la trama Gürtel que condemnava al Partit Popular a títol lucratiu. Així les coses, el propi Huerta es defensava que no va tenir "mala fe", tot i que el cas no podria equiparar-se a un canvi en la regulació fiscal, que va ser posterior.