Joan Carles de Borbó va sortir de la Zarzuela cap a les nou de la nit d'aquest dilluns, després d'una visita al seu fill, el rei Felip VI, que ha durat més d'onze hores. Ha estat l'última aturada del seu periple de quatre dies que ha significat la primera visita a Espanya des que en va fugir ara fa dos anys pressionat pels escàndols de corrupció que l'esquitxaven. L'emèrit va agafar sobre les deu de la nit l'avió que el porta a la residència "permanent i estable" d'Abu Dabi, tot i que ja s'ha anunciat que preveu tornar a Espanya a mitjans juny per estar-hi uns quinze dies. Durant aquest cap de setmana llarg l'emèrit s'ha estat a Sanxenxo, a Galícia, a casa d'un amic, i ha participat en una regata, allunyat de la Casa Reial. Després d'uns dies d'expectació i de seguir tots els moviments de Joan Carles I, les portades de la premsa d'aquest dimarts s'acomiaden del rei emèrit. 

L'ABC obre edició amb la visita de l'emèrit: "El Rei demana prudència a Don Joan Carles". Titular d'una portada monogràfica amb un retrat a cinc columnes de l'ex rei saludant que també destaca: "Don Felip va repassar amb el seu pare les dificultats dels últims anys en una trobada de diverses hores on va faltar la foto oficial". La imatge és del rei emèrit arribant a la Zarzuela i saludant content, com si anés a dinar a casa el fill un dilluns qualsevol. A les portes de palau l'esperaven una cinquantena de seguidors amb banderes espanyoles que celebraven la seva tornada a Espanya.

abc
ABC

El País: "El govern espanyol prepara una oferta de llocs de feina rècord de 45.000 places"; el diari explica que Hisenda ha arribat a un acord amb els sindicats per tal que l'Administració recuperi les plantilles públiques, debilitades des de l'any 2008. I en segon terme: "El rei emèrit torna a Abu Dabi sense oferir explicacions". Un cop va abandonar palau, la Zarzuela va emetre un comunicat en què indicava que Felip VI i Joan Carles havien mantingut "un temps ampli de conversa sobre qüestions familiars així com sobre diferents esdeveniments i les seves conseqüències a la societat espanyola" des que l'emèrit "va decidir traslladar-se" a Abu Dabi el 3 d'agost del 2020.

Pais
El País

El Mundo aprofundeix sobre la visita del Borbó: "Felipe VI exposa al seu pare el perjudici que causa a la Corona". Fa dos anys Joan Carles de Borbó va abandonar Espanya pressionat pels escàndols de corrupció que l'esquitxaven, uns escàndols que van comportar l'obertura de diferents investigacions de la Fiscalia. Totes han quedat arxivades bé perquè haurien estat comeses durant la seva època com a rei, durant la qual era inviolable, bé perquè els presumptes crims ja haurien prescrit. I a sota de la portada: "El govern espanyol va vetar el tribut als policies que van acabar amb ETA". Segons assegura el diari, alts comandaments de la policia espanyola i la Guàrdia Civil havien reservat el Wizinc Center de Madrid per celebrar un acte per aquests agents, i que comptaven amb el suport de la corona, però l'executiu espanyol no hi hauria estat a favor.

mundo
El Mundo

La Razón obre edició amb la visita de l'emèrit: "Moncloa abandona la seva neutralitat i eleva el to amb Don Joan Carles". El rotatiu recorda que el govern espanyol ha lamentat que la visita de l'ex monarca a Espanya no hagi servit per donar explicacions i "demanar perdó", segons ha afirmat la portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, que ha lamentat l'oportunitat "perduda". Al costat, moviments geopolítics: "EUA intervendrà militarment si la Xina decideix envair Taiwan".

la razon
La Razón

La Vanguardia destaca un succés de forta commoció: "Assassinades al Pakistan dues joves de Terrassa en un 'crim d'honor'". El titular s'acompanya d'una fotografia de les dues víctimes, germanes mortes per membres de la seva família quan volien trencar els matrimonis forçats als quals se les havia sotmès. Les dues germanes assassinades a Pakistan, Urooj Abbas i Anisa Abbas, residien des de feia temps a Catalunya. Les dues tenien residència a Terrassa, al Vallès, on hi ha una comunitat molt important d’expatriats d’aquest país d’Àsia, segons ha detallat MónTerrassa. Com a mínim, segons el mateix mitjà local, una d’elles estava empadronada oficialment al municipi. I al costat de la portada d'aquest dimarts: "El rei Joan Carles torna a Abu Dabi després d'11 hores a la Zarzuela".

lv
La Vanguardia

El Periódico es concentra en l'entorn de Joan Carles de Borbó: "Felipe VI acceptarà el retorn de l'emèrit tot i la seva conducta". I a sota: "Rosell es querellarà contra Villarejo pel muntatge que el va portar a la presó". L'advocat de Sandro Rosell, Pau Molins, ha anunciat que es querellarà contra el comissari jubilat José Manuel Villarejo arran d'unes declaracions en les quals va afirmar que la jutgessa que va enviar el seu client a presó provisional, Carmen Lamela, va ser premiada amb un trasllat al Tribunal Suprem (TS) per aquest empresonament.

periodico
El Periódico

El Punt Avui entrevista la nova presidenta de l'ANC, Dolors Feliu: "Si hi ha una sortida, la gent es mobilitzarà". Precisament aquest dilluns, en una entrevista a la SER Catalunya, Feliu fixava la "data o horitzó" per a la independència. La nova líder de l'Assemblea era clara i afirmava: "Les pròximes eleccions al Parlament, utilitzant les eines marcades pel nostre full de ruta. Com a molt tard, el febrer del 2025". A sota: "Encaren l'acord per al català a l'escola". ERC, Junts, el PSC i comuns ja gairebé tenen a punt el text que ha de blindar la immersió lingüística de les ingerències judicials.

24DCAT 001 page 0001 (1)
El Punt Avui

Finalment, el diari Ara també opta per l'acord pel català i explica que ERC i Junts treballen per tal que el PSC i Junts se sumin a la resposta conjunta a la sentència del 25% de castellà a les aules. Per la seva banda, el portaveu de Junts, Josep Rius, assegura que la resposta dels partits al 25% de castellà rebutjarà els percentatges a l'ensenyament, i que no es reformarà la llei de política lingüística. A la roda de premsa d'aquest dilluns, Rius va defensar que l'acord polític rebutjarà les quotes tant al decret del Govern com a la llei 'ad hoc'.

ara
Ara