La petició de la família Franco d’atorgar honors militars a les restes del dictador quan torni a ser enterrat després de ser exhumat del Valle de los Caídos ha agafat a contrapeu el Govern espanyol del PSOE, que no tenia previst fer cap mena d’acte més enllà de lliurar les restes de manera formal i que a sobre, es troba amb el despropòsit que els descendents del militar colpista  s’aferren a un decret promogut per... Jose Luis Rodríguez Zapatero.

Efectivament, va ser l’anterior Govern socialista, presidit per Zapatero i amb Carme Chacón com a ministra de Defensa qui va signar el Reial Decret 684/2010, que regula els honors militars i en concret quina mena d’honors fúnebres s’atorgaran a diverses personalitats, que tindran dret a “una unitat amb bandera, banda i música i consistiran en la interpretació de l’himne nacional [espanyol] complert, arma presentada i una descàrrega de fuselleria”. A més, s’especifica que “segons els casos”, hi haurà “la salva de canonades que correspongui” i fins i tot s’especifica el nombre de vegades que els militars han de cridar Viva España.

De fet, el nombre de salves i visques a Espanya estaria a debat, ja que la intenció dels néts del colpista es que se li atorgui al dictador el tractament màxim, el reservat al màxim cap de l’Exèrcit i al Rei, que inclouria fins a 21 canonades i 7 visques a Espanya. Així es desprèn de la petició dels Franco, que es refereix al dictador amb la fórmula ‘l’anterior cap de l’Estat’ -tot i que estrictament, aquesta definició hauria de referir-se al rei Joan Carles-.

I com serà el trasllat?

Un altre front obert és el del trasllat, ja que es preveu que la mòmia de Franco -el dictador va ser embalsamat- sigui lliurada als familiars al mateix Valle de los Caídos, i seria la família l’encarregada de traslladar-lo a la cripta annexa de la catedral de la Almudena, a la ciutat de Madrid. Si Franco té dret a honors, el trasllat es podria fer amb escorta militar armada i fins i tot en vehicles cerimonials del parc d’artilleria. Tot un espectacle que el PSOE no tenia previst i que recordaria, de tornada, el trasllat de Franco al Valle en el moment de la seva mort.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ja va considerar dimarts que els Franco tenien “un concepte de l’honor diferent al comú dels mortals”, donant a entendre que l’Executiu de Pedro Sánchez no tenia intenció de satisfer les peticions dels familiars.

Ara bé, qui tindria l’última paraula seria el Ministeri de Defensa, que tampoc no sembla gaire favorable a accedir als desitjos familiars. Segons assenyala El Confidencial Digital, fonts del departament encapçalat per Margarita Robles assenyalen que “no hi ha cap voluntat” de rendir honors al dictador, tot assegurant que més enllà del que s’especifiqui al decret, qui ha de prendre la decisió és el Govern espanyol i en concret Defensa, que ja ha assenyalat que no preveu la participació de militars en actiu. Una altra cosa serà qui hi vagi a títol personal.