La família del dictador Francisco Franco vol enterrar en militar colpista en una cripta de la catedral de l'Almudena de Madrid quan el Govern espanyol finalment exhumi les seves restes del Valle de los Caídos.

Es tracta d'una cripta situada en un annex enganxat a la catedral però en un espai independent, amb entrada a part, obert al públic i amb entrada gratuïta.

A la cripta s'ubica la Parròquia de Santa María la Real de la Almudena, que serveix de panteó per a més de 1.000 persones i on encara estan a la venda diversos columbaris. Els descendents del dictador feixista compten amb una sepultura a perpetuïtat en aquesta cripta, on està enterrada l'única filla de Franco, Carmen, i el seu marit, Cristóbal Martínez-Bordiú, marquès de Villaverde, al costat d'altres membres de la noblesa espanyola.

La intenció d'enterrar les restes del dictador en aquesta cripta figura en l'escrit d'al·legacions que la família ha remès al Govern espanyol, que prossegueix el procediment previst per treure al dictador del monument d'El Escorial per acabar amb l'anomalia que representa el fet que una democràcia madura com Espanya mantingui un monument d'exaltació al franquisme.

Amb honors militars

A més, els descendents del colpista pretendent que l'enterrament es produeixi amb honors militars. Per a això, els néts del dictador han al·legat el decret de 2010 pel qual es va aprovar el reglament d'honors militars, que recull que el sepeli hauria de fer-se amb la interpretació de l'"himne nacional complet, amb arma presentada, una descàrrega de fuselleria i la salva de canonades que correspongui".

El decret estableix com a destinataris de tals honors fúnebres el Rei, la família reial i els infants d'Espanya; el president del Govern; el ministre de Defensa; el cap d'estat major de la Defensa; el cap d'estat major de l'Exèrcit de Terra, de l'Armada i de l'Exèrcit de l'Aire i a oficials generals.

Tràmits d'exhumació

Una vegada que el Govern va notificar a tots els néts del dictador l'acord del Consell de Ministres pel qual es posa en marxa el procés per a l'exhumació del dictador, en els propers dies el Ministeri de Justícia remetrà a l'ajuntament de San Lorenzo de El Escorial el corresponent projecte per procedir a desenterrar les restes de Franco.

El Ministeri que dirigeix Dolores Delgado també haurà de sol·licitar a la Comunitat de Madrid un informe no vinculant en matèria de sanitat mortuòria, perquè sigui emès en el termini màxim d'un mes.

Finalitzades aquestes actuacions, es tornarà a donar trasllat als familiars i altres parts interessades perquè al·leguin el que estimin oportú abans de resoldre l'expedient en el termini improrrogable de 10 dies.

Transcorregut aquell termini, el Consell de Ministres haurà d'aprovar un nou acord per poder procedir a l'exhumació i al trasllat de les restes cadavèriques del general, que estima l'Executiu que podrà realitzar-se abans de final d'any.