El cap de llista de CDC a les eleccions generals, Francesc Homs, ha fet avui una crida a ERC i a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) que "facin pinya" amb el full de ruta sobiranista del Govern, que al seu moment es van comprometre a defensar.

En declaracions a Els Matins de TV3, Homs ha sortit al pas del posicionament adoptat als últims dies per l'ANC a favor d'incloure en el full de ruta la reivindicació d'un referèndum unilateral d'independència, com també reclama la CUP, una aposta que ERC va dir ahir que veu amb bons ulls.

"Hem de fer pinya amb el Govern, amb el full de ruta, i demano que ningú no es mogui d'allò que havíem acordat entre tots, incloses moltes entitats, que s'havien compromès en la defensa del full de ruta de Junts pel Sí i el Govern", ha recalcat. Per Homs, el veto de la CUP als pressupostos, que ha trencat l'acord d'estabilitat que tenia amb el Govern, no pot obligar a replantejar el full de ruta sobiranista.

"Tenim un problema que es diu una part de la CUP”

"Tenim un problema que es diu 'una part de la CUP'. No pot ser que, en una operació tan extraordinària com la que estem fent, hi hagi una minoria tan petita que ens faci anar malament a tots i que, havent-hi una majoria tan gran, sigui una minoria petita la que ens faci canviar-ho tot", ha insistit.

Ara, segons Homs, ha de ser la CUP qui "reconsideri" la seva posició i "resolgui els seus problemes interns", mentre Junts pel Sí i el Govern es "fan forts" en defensa d'un full de ruta que "continua sent vigent".

Sobre la idea de convocar un referèndum unilateral d'independència si l'Estat segueix sense autoritzar-lo, ha puntualitzat que això és "el que vam fer el 9-N" del 2014, encara que "ho vam anomenar procés participatiu perquè va ser una argúcia per poder posar urnes". Si bé Homs no descarta la fórmula del referèndum unilateral, ha donat a entendre que podria estar mancat de sentit si els partidaris del 'no' a la independència no van a votar.

"El dia que es voti, s'han de sentir cridats els que pensen una cosa i els que pensen la contrària", ha advertit Homs, que ha raonat que si només acudissin els defensors del 'sí', com va passar principalment el 9-N, el resultat de la votació mancaria de "legitimació".

Quatre magnífics

Convergència ha dedicat avui l'agenda de campaya del matí a explciar les seves propostes en matèria de refugiats. No obstant, el primer acte de campanya l'endemà del debat a quatre ha hagut d'incloure inevitablement una referència a la confrontació televisiva que van mantenir els candidats de PP, PSOE, Podemos i Ciutatadans. "Ahir el debat que van protagonitzar aquests quatre magnífics va evidenciar la falta de projecte no només sobre Catalunya, sinó sobre Europa”, ha assegurat el cap de llista convergent.

Homs ha titllat Espanya d’“Estat nosa” en la construcció europea –“ni fa ni deixa fer”, ha explicat-, i l’ha acusat d’actuar amb la crisi dels refugiats “amb mala fe i negligència”. “D’una manera clarament insensible i en el pitjor sentit del termes de la burocràcia”, ha reblat.

Enfront d’això, el candidat ha assegurat que, igual com en el seu moment CiU va ser decisiva per a la supressió del servei militar obligatori, ara serà decisiu en la política sobre els refugiats i la política en relació al Mediterrani.

Convergència ha volgut organitzar aquest acte a la Mar Bella de Barcelona -"davant d'un mar que amaga una mortandad que és una vergonya”- per explciar que “Catalunya té una mirada molt més global, integradora i cosmopolita de la que diuen tenir alguns". Per explicar´-ho, el candidat ha dedicat la convocatòria a evocar la seva experiència com a cooperant durant la guerra dels Balcans.