Des de l’inici de la pandèmia el Departament d’Afers Socials i Família, dirigit pel conseller republicà Chakir El Homrani, ha estat al punt de mira per la seva gestió, especialment pel que fa a la situació de les residències i, en els darrers dies, pel caos en els ajuts promesos als autònoms i el cessament de la cúpula de Treball. Per si no fos prou, aquest dijous Catalunya s’ha despertat amb la notícia que el Departament ha paralitzat les ajudes al sector de la cultura pel mal funcionament del sistema, però tot i això el conseller s’ha defensat de la pluja de queixes de l’oposició i dels treballadors afectats, que ahir demanaven el seu cessament, i ha dit que no dimitirà.

En una entrevista aquest matí a TV3, El Homrani ha demanat de nou disculpes i ha explicat que s’ha descartat tornar a fer servir el procediment que es va utilitzar per als autònoms, que prioritzava els qui arribaven primer. “S’ha demostrat que no és l'adequat. Hem de demanar disculpes", ha assegurat. Per això, segons ha explicat, s’han paralitzat la resta d’ajudes previstes per aquesta setmana, per tal de treballar en un altre sistema. S’espera reprendre-les de cara a la vinent.

El Homrani Parlament 17N ACN

El conseller en en plenari d'ahir al Parlament de Catalunya / Maria Contreras Coll

Els moviments al Departament

Tot i admetre que “es van equivocar”, El Homrani s’ha mantingut ferm en la seva posició i ha descartat dimitir per la seva gestió malgrat els moviments en el seu Departament. “No m'he plantejat dimitir. Les responsabilitats són col·lectives. Si cregués que fos el millor, ho faria, però ara el que pertoca és treballar i treballar", ha explicat.

Homrani va cessar aquesta setmana la cúpula del seu departament, Al detall, Oriol Amorós serà el nou secretari general en substitució de Josep Ginesta. Ara bé, en el cas de l'àmbit de Treball, que també gestionava Ginesta, ara se n'encarregarà Enric Vinaixa, que ho combinarà amb les seves tasques actuals com a director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral. D'altra banda, Marta Cassany rellevarà Francesc Iglesies en la Secretaria d’Afers Socials i Famílies.

Segons ha afirmat, la decisió dels cessaments la va prendre ell mateix i ho va fer en pro de "reforçar i millorar les condicions del Departament": “La pandèmia ha generat molt desgast i tocava fer aquests canvis".

La crisi JxCat-ERC

Pel que fa a la crisi del Govern, format per Junts per Catalunya i ERC, que s’ha evidenciat després de l'enèsim incendi al Palau de la Generalitat motivat per la gestió de la crisi del coronavirus per la filtració del pla de desescalada, El Homrani ha admès les desavinences i, fent autocrítica, ha dit que “ara toca tancar files i pensar en els ciutadans".

“Ara mateix no hi ha cap governant que ara mateix, amb aquesta situació, pugui dir que governar no és complex", ha conclòs.