El Govern ha homenatjat la figura de Lluís Companys aquest diumenge a Montevideo, a l'Uruguai. El 15 d'octubre del 1944, la Intendencia Municipal de la ciutat, presidida per Juan Pedro Fabini del progressista Partido Colorado va inaugurar la plaça Lluís Companys, la primera via pública del món que portaria el nom del president de Catalunya afusellat pel règim franquista.

Des de llavors, cada any s'hi celebra un homenatge en honor seu i avui - aprofitant la presència del conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, a Montevideo - el govern ha fet una ofrena floral a l'escultura que presideix la plaça. 

Bosch ha expressat el seu agraïment a l'Uruguai per oferir-se com a país d'acollida arran de la Guerra Civil espanyola. "Sempre estarem agraïts perquè en moments difícils, l'Uruguai va donar la talla rebent molts exiliats republicans. No hem de deixar mai d'agrair aquesta generositat", ha dit el conseller.

El monument en el qual s'ha celebrat l'acte, ha dit Bosch, és una evidència que l'Uruguai sempre ha estat un país solidari amb tots els pobles del món, "inclòs Catalunya". 

Bosch també ha tingut un record pels catalans exiliats i ha demanat ha fet una crida a la societat actual a "continuar lluitant pels que s'hi van deixar la vida".  "Hem de sentir-nos animats i reforçats per l'exemple de tota aquella generació", ha reivindicat.

El monument de Companys va ser fabricat amb el material que va donar una pedrera propietat d’una família catalana. I els honoraris de l’escultor van ser desemborsats pel Centre Català de Montevideo.

Durant setanta-quatre anys, cada 15 d’octubre, la plaça Lluís Companys ha estat el punt de concentració de la colònia catalana d’Uruguai; que d’aquesta forma no tan sols renova, any rere any, la seva catalanitat sinó que, també, reivindica la figura de Lluís Companys, i el llegat de l’únic president europeu elegit democràticament que ha estat afusellat: “Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar, tornarem a guanyar”.