Els resultats negatius de Ciutadans a Andalusia han estat una greu estocada pel partit. Són hores greus a la formació taronja, en les quals la presència de la seva presidenta, Inés Arrimadas, ha estat molt lleu, ja que ha mantingut un perfil molt baix després de la desfeta del seu partit a Andalusia. Un tuit a altes hores de la nit va ser la primera resposta d'Arrimada a la pataca de Ciutadans i la segona també sota l'empara de la nit. La líder dels liberals ha donat una entrevista a Onda Cera la nit de dilluns. En aquest context ha reconegut que calen accions dràstiques per redreçar el camí del partit abans de les eleccions municipals. Quines? Per Arrimadas està clar, hi haurà una "renovació profunda" a Ciutadans, fins i tot assegura que es pot anomenar "refundació". 

 "La marca no és percebuda com a útil pels espanyols", ha lamentat la líder dels liberals, qui ha afegit: "Ho sabíem i ho constaten aquestes eleccions". Per una banda, ha sostingut que la desfeta als comicis andalusos "no és un problema de la feina feta ni de les persones que ho han portat a terme". Tanmateix, per altra banda, ha insistit en aquesta "refundació" i "renovació profunda del partit". Què es vol canviar si tot s'ha fet bé? Segons Arrimadas, el pla d'actuació, que porta en marxa des d'abans de les eleccions d'Andalusia, "ha nascut de les bases per renovar programa, equips, marca i lideratge". 

El procés de renovació del partit, el qual implicarà la consulta a la militància, serà similar al d'altres partits liberals europeus que en els darrers anys s'han trobat amb una situació similar. El pla de renovació del partit haurà d'estar ratificat per les bases abans de les pròximes eleccions autonòmiques i municipals del 2023.

Autocrítica carregant contra el PP 

Si bé Arrimadas ha arribat a reconèixer alguns errors de l'actuació del seu partit, els ha aprofitat per carregar contra el PP, amb qui tants pactes ha fet. Ha reconegut que el partit ha comès "diversos errors" que han pagat "car" i per exemplificar-ho ha assenyalat la negociació dels governs autonòmics en què van lliurar les quatre presidències a "un partit que havia tret objectivament el pitjor resultat" de la seva història", referint-se als populars de Juanma Moreno. A més, Arrimadas ha acusat el PP de no haver estat lleial als executius autonòmics a excepció d'Andalusia.

També ha assenyalat errors del seu predecessor, Albert Rivera. Ha recordat que el 2019 Ciutadans no va ser capaç d'"allargar una mà" per buscar un govern amb PSOE per la negativa de l'exlíder del partit. Un fet que des de la perspectiva d'Arrimades va ser un error, perquè si haguessin allargat la mà als socialistes "hauria demostrat realment que qui no volia pactar era Sánchez". "Vam posar molt fàcil a Sánchez la repetició electoral i, a més, assumir nosaltres les culpes", ha lamentat.