Ciutadans comença el 2022 amb un futur molt negre. La formació liderada per Inés Arrimades preveu perdre la meitat dels seus afiliats actius durant el nou any que just comença. Aquest pronòstic sorgeix de les previsions econòmiques aprovades pel Consell General del partit a finals de desembre, a les que El Independiente ha tingut accés. La nova davallada de militants els situarà en uns 9.500 afiliats, un 72% menys que fa tres anys. 

La formació taronja va arribar al seu pic de militància durant la campanya de les generals del 28 d'abril de 2019, quan la possibilitat del sorpasso al PP els era tangible. En aquell moment sota el lideratge d'Albert Rivera la formació va aconseguir 57 diputats i comptava amb 34.000 adscrits actius. La repetició electoral va ser el primer cop de gràcia al múscul polític del partit, ja que va ajudar a reduir el nombre de militants fins als 28.015. A principis de 2020 aquesta xifra continuava caient i va arribar als 27.402. 

Actualment, dos anys i vuit mesos després del punt més àlgid en nombre de militants, Ciutadans encara un any en què es poden quedar amb menys de 9.500 militants, la qual cosa implicarà perdre 47,65% dels ingressos per les quotes respecte a l'any anterior i quedar-se amb 72% menys de militància que el 2019. 

Menys militants, menys ingressos 

La formació d'Arrimades no només s'enfronta al problema de perdre capacitat d'acció política a través de les seves bases, sinó que també pateix altres pèrdues: econòmiques. A menys militants, menys quotes que cobrar. Una reducció del finançament que se suma a la pèrdua d'ingressos que pateixen cada cop que perden representants en qualsevol cambra de l'Estat. 

Segons El Independiente, el partit deixarà d'ingressar en 2022 més d'un milió d'euros, fet que se suma al descens de les aportacions dels grups institucionals a Madrid i la gran pèrdua de diputats a Catalunya, que es tradueix en 1,7 milions menys a les arques del partit. En total, la formació taronja perdrà gairebé tres milions d'euros. 

La reducció del seu pressupost es nota en els comptes del partit. Ciutadans ha retallat dels seus pressupostos per l'any 2022 aproximadament 4,5 milions d'euros, fet que permetria acabar l'any amb un superàvit d'1,7 milions. Tot i això, seria errònia la imatge d'un partit abocat a la ruïna, ja que compta amb un fons de 9,9 milions d'euros estalviats. 

Fuga dels representants de Cs

El partit no ha perdut només militància, sinó també alguns dels seus representants electes. La darrera en sumar-se a la fila de díscols de Cs ha estat Laura Pérez Macho, diputada i exportaveu de Ciutadans a la Junta General del Principat d'Astúries, qui el passat 4 de gener va presenta la renúncia a l'acta davant la mesa de la cambra. Ha dimitit perquè no comparteix l'estratègia de la formació.

La diputada ha lamentat que no ha rebut encara resposta a les peticions d'empara davant el comitè de garanties de Ciutadans "per les situacions de tracte discriminatori i d'assenyalament viscudes en els últims mesos en la condició de diputada". Pérez Macho ha afirmat que "si no em deixen treballar, si no em permeten fer política i parlamentarisme per als asturians, no continuaré cobrant-ne un sou".