De 21 a cap diputat a Andalusia és un resultat prou contundent per pensar en el futur del partit i així ho farà Inés Arrimadas després de l'estrepitosa derrota de Ciutadans a Andalusia, on han passat de ser a la vicepresidència de la Junta, a desaparèixer per complet del Parlament andalús. Després de no voler aclarir el seu futur durant la jornada postelectoral, aquest dimarts ha reconegut que la "profunda renovació" del partit de la qual ha anat parlant en els últims dies també implicarà sotmetre a la ratificació de les bases el seu lideratge. Les eleccions andaluses s'han convertit en el detonant del procés de regeneració del espai de Ciutadans, que segons la seva (de moment) líder fa mesos que s'està preparant, tal com ha dit en una entrevista a Antena 3. 

"El meu lideratge s'ha de sotmetre de nou en menys de tres anys a la ratificació de les bases", ha aclarit Arrimadas davant les últimes pressions d'alguns membres i ex-càrrecs del partit que dirigeix per abandonar la formació, ja que creu que cal una "refundació de tot", no només de la marca sinó també del seu programa i el seu paper, i reconeixent que no vol esdevenir un problema pel partit abandonant-lo, però tampoc quedant-s'hi. Ara bé, l'ex cap de l'oposició al Parlament ha senyat que tenen planejat un cronograma sobre el qual tenien pensat treballar, però que amb els resultats a Andalusia probablement s'acceleraran el termini i espera que es pugui culminar abans de les eleccions municipals, d'aquí gairebé un any. 

Cap al PP? 

Arrimadas també ha assegurat que tot i el seu fracàs evident, el guanyador de les eleccions Juanma Moreno li hauria ofert "de tot" a ella i la resta de taronges. "Si jo volgués viure tranquil·la, no estaria aquí, però el cap em diu que Espanya necessita un partit liberal", tot i que reconeix haver sentit la temptació de "tenir una vida millor", canviant el color taronja al blau. Tot i que ella hagi declinat la proposta, exmembres de Cs a l'autonomia sí que han acceptat formar part del nou govern de Moreno com a independents. 

Ahir anit ja es pronunciava en els mateixos termes en una entrevista, però sense deixar clar si se sotmetria a aquesta ratificació: "La marca no és percebuda com a útil pels espanyols", lamentava la líder dels liberals, "ho sabíem i ho constaten aquestes eleccions". Per una banda, sostenia que la desfeta als comicis andalusos "no és un problema de la feina feta ni de les persones que ho han portat a terme". Tanmateix, per altra banda, insistia en aquesta "refundació" i "renovació profunda del partit". Què es vol canviar si tot s'ha fet bé? Segons Arrimadas, el pla d'actuació, que porta en marxa des d'abans de les eleccions d'Andalusia, "ha nascut de les bases per renovar programa, equips, marca i lideratge".