El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública ha dit avui que aportarà al jutge del cas del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, tota la documentació on es detalla el control de l'Execució pressupostària de la Generalitat de Catalunya.

En un comunicat, el departament que dirigeix Cristóbal Montoro ha contestat en aquests termes a la decisió del jutge Llarena, que, a través d'una providència, ha demanat per escrit a Montoro que expliqui "tan aviat com sigui possible" per què considera que no es va utilitzar diners públics per al referèndum de l'1 d'octubre-

Hisenda veu "positivament" la providència del jutge perquè dóna l'oportunitat a aquest departament d'aportar al Tribunal Suprem totes les actuacions de control als pressupostos de la Generalitat de Catalunya, que fins ara no s'havien sol·licitat.

Recorda en la seva nota que el Ministeri va iniciar diversos controls pressupostaris a Catalunya ja l'any 2015, els va reforçar al juliol del 2017 i va aprovar la intervenció del propi pressupost de la Generalitat al setembre del 2017, situació que es manté en l'actualitat.

"El Ministeri aportarà al Jutjat tota la documentació on es detalla el control de l'Execució pressupostària que ha donat seguretat als ciutadans catalans i a la resta d'espanyols", afegeix el comunicat. Pablo Llarena ha justificat la seva petició en el fet que diversos processats han declarat davant seu que Montoro va expressar "la seva certesa d'una absència de despesa pública en l'organització de la votació celebrada a Catalunya l'1 d'octubre del 2017".

Això contradiu les fonts de prova del sumari, diu el jutge, que ha processat diversos dels implicats pel delicte de malversació, consistent precisament en la utilització de diners públics en fins il·legítims. Montoro, el departament del qual exerceix d'acusació particular en aquest sumari pel possible mal ús de fons, va negar en una entrevista que en el referèndum de l'1 d'octubre s'haguessin utilitzat diners públics.