El jutge Pablo Llarena requereix al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que l'informi al més aviat possible sobre en què es basa per afirmar que no es va destinar ni un euro a l'organització del referèndum. El magistrat del Tribunal Suprem diu que les afirmacions de Montoro contradiuen les proves que figuren en el sumari. 

En una providència acabada de dictar, Llarena demana proves que acreditin les afirmacions de Montoro. En concret, "el suport objectiu de les seves declaracions en què suposadament va expressar tenir certesa de l'absència de despesa pública en l'organització de la votació de l'1-O a Catalunya", cosa que el magistrat destaca que "contradiu les fonts de prova que figuren en la instrucció de la causa".

El magistrat ha dictat la providència després d'escoltar les declaracions indagatòries d'aquesta setmana on diversos dels processats han fet referència a les afirmacions del ministre d'Economia i a la "injustificació del delicte de malversació de cabals públics pel qual han estat processats i pel qual s'ha lliurat ordre europea de detenció contra altres". 

 

Segons Llarena, els processats han basat els seus al·legats en "unes declaracions del ministre d'Hisenda en què suposadament s'expressa la certesa d'una absència de despesa pública en l'organització de la votació celebrada a Catalunya l'1 d'octubre del 2017, el que contradiu les fonts de prova recollides en aquesta instrucció".

Per això, requereix al ministre d'Hisenda "a fi que informi al més aviat possible sobre el concret suport objectiu d'aquestes afirmacions".

La investigació sobre el delicte de malversació està sota secret de sumari, en una peça separada. Pablo Llarena va ordenar a la Guàrdia Civil que investigués i Hisenda ja va enviar diversos informes, fa 15 dies, que avalarien la versió de Montoro sobre la manca de despesa pública per organitzar el referèndum de l'1 d'octubre. La Generalitat tenia els comptes intervinguts ja des de l'estiu, molt abans de l'aplicació del 155 i del referèndum.

En la investigació que s'està fent en paral·lel al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, a més, els proveïdors de diversos materials van declarar com a testimonis que mai van arribar a cobrar res perquè ni tan sols sabien a qui havien de facturar.