L'ajuntament de Madrid ha retirat la medalla d'or, o clau d'or, de la ciutat al president de Rússia, Vladímir Putin, amb els vots a favor de tots els grups del Consistori, a excepció de Vox, que ha votat en contra. El partit d'ultradreta ha justificat la seva decisió a través del seu portaveu, Javier Ortega Smith: "No estarem d'acord perquè no se li va entregar a Putin, se li va entregar al poble rus, que no té la culpa que se li entregués a un tirà com Putin". Aquesta clau d'or és el màxim distintiu de la capital espanyola. Es tracta d'una distinció honorífica que s'atorga per part d'una municipalitat a membres eminents d'una comunitat o als visitants il·lustres en diverses ciutats. Se suposa que té l'origen en les ciutats medievals emmurallades, ja que per accedir-hi es necessitava una clau que s'entregava a personalitat de confiança per facilitar-li el seu lliure accés.

Putin ja no tindrà la clau de la ciutat de Madrid, així ho han volgut la majoria de formacions polítiques de la capital. Però, tot i això, el partit d'extrema dreta de Vox, ha volgut posicionar-se en contra de la seva retirada apel·lant a la població russa i la russofòbia. La clau d'or se li va entregar el 8 de març de 2006, per llavors l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón. El Consistori des de fa uns dies va estudiar "des del punt de vista jurídic" la forma de retirar aquesta condecoració per la invasió a Ucraïna ha proposat de Más Madrid. El govern municipal ho ha considerat "raonable" i s'ha portat a votació.

Más Madrid va ser qui, a través del seu líder, Rita Maestre, va llençar la iniciativa que ara ha aprovat el ple per majoria total, menys per Vox. "Estudiarem el reglament de distincions per a veure què és el que s'estableix exactament i quines són les possibilitats, però a partir d'aquí, com és una iniciativa que es portarà al ple, establirem les posicions de cadascun”, va indicar la portaveu de l'Executiu de Madrid, Inmaculada Sanz, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

El llavors alcalde de Madrid va aprofitar l'ocasió per a lliurar-li en persona la Clau d'Or de la Vila. Acompanyat d'una gran comitiva i un ampli desplegament de seguretat, Putin va ser rebut amb els honors de la Banda de Música i de l'Esquadró de Gala de la Policia Municipal a la porta principal del Consistori. Aquesta condecoració, que des de Más Madrid qualifiquen ara d'"injusta", responia a l'agraïment de la ciutat de Madrid al suport que els principals dirigents russos van materialitzar després dels atemptats d'Atocha en visitar l'Ambaixada espanyola a Moscou en aquelles dates de 2004 per a oferir la seva solidaritat.

Aquesta no ha estat l'única referència a Putin en el ple d'avui. Prèviament, en una proposició de Vox per a distingir als treballadors de l'ajuntament, el partit ha mostrat un vídeo en el qual podien veure's diverses imatges del mandatari ruso, de fet, tal com han assenyalat diversos regidors dels grups amb representació, en aquest vídeo podia veure's el moment en el qual Ruiz Gallardón es reunia amb Vladímir Putin.

Entre les reaccions, la portaveu de Más Madrid, Rita Maestre, va afirmar que, “si és una broma, no té gràcia. I si és un homenatge, és menyspreable”. Per part seva, el regidor del Grup Mixt, Recupera Madrid, José Manuel Calvo, afirmava que “Vox no s'ha assabentat que Putin no és ja el seu referent. Un lapsus”.