El portaveu de Vox a l'Ajuntament de Madrid, Javier Ortega Smith, vol declarar el president rus, Vladimir Putin, persona non grata a la capital. Ho proposarà al Ple de Cibeles que se celebra el proper dimarts, just un mes després que la seva formació fos l'única que no donés suport a una moció de Más Madrid per a la retirada de la Clau d'Or de la ciutat concedida a Putin el 2006 pel Consistori presidit per Alberto Ruiz-Gallardón. Vox recull en la seva proposició, a què ha tingut accés Europa Press, que "el pitjor que li pot passar a un poble és estar governat per un dictador fanàtic amb aspiracions totalitàries, bàrbares i criminals".

"La invasió militar criminal d'Ucraïna dirigida per Vladimir Putin suposa una violació summament greu del dret internacional i de la sobirania nacional, pel que des de l'Ajuntament de Madrid hem mostrat la solidaritat amb el poble ucraïnès, que està defensant la seva independència davant d'aquest atac i agressió," recull la moció. A això afegeixen que "aquesta onada de terror no es deslliura només al territori d'Ucraïna perquè el poble rus que s'atreveix a manifestar-se o a aixecar la veu perquè cessi la invasió és detingut i silenciat". A més "els mitjans de comunicació que porten la contrària al president han hagut de tancar i els corresponsals estrangers que intenten comunicar el que succeeix a Rússia han hagut de sortir del país". "L'atac a la sobirania nacional i la integritat territorial d'un poble no es pot consentir, per tant, qualsevol mesura adequada per protegir les fronteres ha de tenir suport", argumenta Vox, que assenyala com a "únic responsable del que està succeint a Ucraïna i a Rússia Vladimir Putin amb les seves ànsies expansionistes".

La clau d'or

El grup municipal que encapçala Ortega Smith afirma que el poble rus "també és víctima de la tirania del règim d'un sàtrapa i no ha de patir les conseqüències del que fa un dictador que no hauria de tornar a trepitjar la capital d'Espanya". Fa un mes tots els grups polítics de l'Ajuntament de Madrid menys Vox recolzaven la retirada de la Clau d'Or de la ciutat concedida al president rus. Ortega Smith justificava que no havien donat suport a la proposició perquè tenien dubtes sobre si la Clau es va concedir a Putin o al poble rus, "que no té la culpa de suportar el tirà rus". Les seves primeres paraules a Cibeles sobre aquest tema van ser per manifestar una "rotunda condemna a la invasió il·legítima del tirà comunista Putin" i el seu suport a Ucraïna en la seva defensa de la sobirania nacional i de les seves fronteres. "El que alguns defensem a Europa, una Europa de nacions fortes que tenen dret a defensar les seves fronteres," reblava.