El qui va ser candidat socialista a la presidència francesa Benoît Hamon, després de derrotar Manuel Valls a les primàries, visita avui Oriol JunquerasRaül Romeva i Jordi Cuixart a la presó de Soto del Real, en un gest de suport. Abans d'entrar, ha difós un vídeo a les xarxes socials on denuncia la debilitat de la democràcia europea a causa del qüestionament dels seus drets fonamentals dels seus estats membres. 

"La democràcia europea està malalta perquè els països membres de la Unió Europea posen en qüestió els drets fonamentals", ha dit Hamon a la gravació.

El socialista també explica que ha estat a Polònia recentment, i que tot i que ell no es considera independentista, la visita a Soto del Real respon a una defensa dels drets humans.

Hamon es mostra convençut que la solució al conflicte entre Catalunya i l'Estat "és política" i que no "passa pels tribunals". També recorda que el referèndum d'autodeterminació va respondre a una "demanda de la població civil".

Després de la trobada, Hamon ha publicat un missatge on expressa que els líders independentistes estan empresonats "per haver organitzat una votació democràtica", ni per "manifestacions violentes, ni per armes". 

Junqueras ha agraït en un tuit la visita de Hamon.

Hamon ha estat acompanyat a Soto del Real pel conseller d'Exteriors Alfred Bosch, qui també ha entrat a la visita i ha explicat que han parlat de les candidatures a les eleccions europees. "Ens hauria encantat que aquesta reunió de discussió política s'hagués celebrat a Barcelona, País o Madrid", ha expressat Bosch. 

Diàleg sense condicions 

Bosch ha demanat "diàleg sense condicions" per plantejar-se el suport d'ERC a una investidura de Pedro Sánchez si guanya les eleccions del 28 d'abril.

Segons el republicà, la petició de diàleg ha existit ja d'abans del referèndum i "a dia d'avui es manté com a màxima petició". Insisteix que cal resoldre el conflicte amb Catalunya "d'una manera democràtica i que els ciutadans puguin decidir el futur" i ha dit que ells ja estan asseguts a la taula esperant a qui s'hi vulgui afegir.

D'altra banda, Bosch ha convidat la candidata del PP a les europees del 26 de maig, l'exministra Dolors Montserrat, a visitar Junqueras a Soto del Real i debatre sobre política comunitària. "Ho haurien de poder fer en llibertat, però si no el deixen sortir, nosaltres encantats d'acompanyar-la fins a Soto", ha declarat.