El líder del PSC, Salvador Illa, ha comparegut aquest dimarts al matí al Parlament per explicar l'acord que el seu partit ha assolit amb el Govern per als pressupostos de 2024. El cap de l'oposició ha destacat que estan satisfets amb el pacte, tot i destacar que "no són els pressupostos" que faria la seva formació. En aquesta línia, Illa ha reivindicat la "política útil" i ha defensat la necessitat que Catalunya tingui comptes en un "moment especialment delicat després d'una dècada perduda amb la sequera" i una situació "complexa" en l'àmbit educatiu: "No som partidaris de privar la ciutadania dels recursos necessaris per fer front amb més garanties a aquests problemes". El socialista ha subratllat que l'opinió del Govern que tenen —que és "feble"— no ha canviat, però que és el moment "d'estar a l'altura". En aquest sentit, ha apuntat cap a Junts i els comuns, dos partits que li agradaria que formessin part de l'equació dels comptes: "Com a principal grup de l'oposició i guanyador de les eleccions, creiem que estem legitimats per fer una crida a la responsabilitat i estar a l'altura".

Per al primer secretari del PSC, el moment en què es troba Catalunya requereix un "suport molt ampli" als pressupostos. Preguntat per si contribuiran al fet que hi pugui haver un acord amb els comuns per tal que el Govern es doti d'una majoria parlamentària que permeti tirar endavant els comptes, Salvador Illa ha volgut recordar que "qui ha de negociar és el Govern", però que intentaran ajudar en "tot" el que puguin. Sobre el moment en què s'ha tancat l'acord, Illa ha indicat que aquest matí encara hi havia "algun serrell", però que es va començar a "desbloquejar" la setmana passada. El cap de l'oposició ha detallat que va parlar amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la setmana passada, i que durant el sopar d'inauguració del Mobile World Congress van tenir un "intercanvi breu d'impressions".

Encara en relació amb el pacte assolit amb l'executiu, el líder del PSC ha manifestat que es tracta d'un "acord al servei de Catalunya": "Nosaltres no ens recreem en les dificultats i no ens agrada fer les coses més difícils, pensem més en el país que en les eleccions". "La nostra petició al Govern no ha canviat, que és que governi, i aquest és un instrument que ho permet", ha admès Illa, afegint que li han donat una "pilota de gol" a Aragonès.

 

Salvador Illa remarca que el Govern complirà amb les tramitacions del Hard Rock

Al llarg de la seva compareixença, Salvador Illa ha explicat els principals punts de l'acord amb el Govern, que figuren en un document de 17 pàgines. Entre aquests, el primer secretari dels socialistes ha fet al·lusió al fet de disposar de "4.500 milions addicionals" i ha fet èmfasi en els eixos principals d'educació, habitatge, seguretat i sequera. Al mateix temps, ha detallat que hi haurà una comissió de seguiment del compliment d'aquests acords i que també s'hauran d'executar aquells que encara no s'han complert del 2023: "Nosaltres donem per complerta la part substancial de l'acord de 2023, però els que són objecte de tramitació administrativa encara estan pendents i tenim el compromís del Govern que es faran: el conveni de la B-40 i el centre recreatiu de Salou (Hard Rock)".

 

Preguntat per si aquest acord forma part d'un "intercanvi de cromos", el cap de l'oposició ho ha negat i ha demanat a tots els grups que "pensin en Catalunya": "No s'ha de pensar en el Govern, ni en les eleccions, ni en Madrid, ni en Barcelona, ni en Zúric, ni en Copenhaguen. No barregem carpetes".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!