Vehicles de la Guàrdia Civil davant la seu nacional de CDC / Q.S.

"M'ha trucat una tele a quarts de nou i m'ha dit que estaven registrant la seu, hi he trucat i m'han dit que no hi havia arribat ningú!". Així explicava a El Nacional una de les treballadores de Convergència com s'ha assabentat de l'escorcoll de la seu nacional del partit al carrer Còrsega de Barcelona, efectuat des del matí fins a la nit d'ahir dins de l'anomenada Operació Petrum III sobre el presumpte pagament al partit de comissions del 3% a canvi de l'adjudicació d'obres públiques.

Un registre basat en les perquisicions del passat 28 d'agost que els dos fiscals de la causa, Fernando Bermejo i José Grinda, han definit en una equació després de 12 hores d'escorcoll: "Torredembarra-Teyco-Catdem-CDC". "Avui hem vingut ja per CDC, a l'agost era per la Catdem", han aclarit tots dos a quarts d'onze de la nit quan el gruix del registre s'havia enllestit, al·ludint a l'anterior escorcoll de la fundació vinculada al partit.

Segons la Fiscalia, calia practicar aquest registre pel risc de destrucció de proves. "CDC és una pedra angular del sistema constitucional", han insistit els fiscals per justificar la cotundència i l'espectacularitat de l'actuació.

Còpia del disc dur

Finalment, els agents que han practicat l'escorcoll s'han endut documentació que estava preparada per lliurar al Tribunal de Comptes i una còpia del disc dur de la comptabilitat del partit que a darrera hora de la nit encara estaven clonant.

Francesc Sánchez, vicesecretari de règim intern del partit, s'ha mostrat "tranquil" després del registre policial. "No sabem què venien a buscar perquè s'han endut documentació que ja tenien!", s'ha queixat.

'¡Somos la Guardia Civil!'

Un cop conegut pels mitjans que hi hauria un registre a la seu, els responsables de la formació intentaven localitzar el tresorer del partit, Andreu Viloca. "On és en Viloca?", es preguntaven. I, efectivament, no el podien localitzar perquè ja havia estat detingut a casa seva. Pocs minuts després, cap a les 10 del matí, agents de la Guàrdia Civil han arribat  al carrer Còrsega, agafant Viloca pel coll i saltant la porta de solapa del vestíbul de la seu al crit "¡Somos la Guàrdia Civil!". Els agents de l'institut armat han pujat fins a la setena planta i han preguntat als responsables de la formació què s'hi feia en cada pis de l'edifici.

Escorcoll a la planta 3

Han anat baixant planta per planta i han demanat als treballadors que han trobat les contrasenyes dels ordinadors, i als quals els feien abandonar la seu. Els agents, per ordre dels fiscals Bermejo i Grinda que han arribat mitja hora després, han centrat el registre a la planta 3, on hi ha l'administració, acompanyats de Francesc Sánchez, home fort de l'estructura del partit, i de l'advocat Xavier Melero. Sobretot els despatxos de Viloca; de Carles del Pozo, secretari del patronat de la Fundació Catdem i d'Anna Benítez, tècnica de l'administració del partit, que ja detinguts han estat presents durant tot l'escorcoll.

11 detinguts i 6 delictes

Tots tres se sumen als vuit detinguts més durant els 21 escorcolls realitzats ahir i que passaran a disposició judicial segurament entre aquest dijous i divendres.  Entre els detinguts hi ha Josep Antoni Rosell, de l'empresa pública Infraestructures.cat; el conseller delegat del Grup Soler, Jordi Soler; Xavier Tauler, de COPISA; Joan Luis Romero Gamero, de Rogasa; Antonio García Bragado, de Girona aparcaments, i Josep Manel Bassols, exalcalde d'Anglès. Se'ls imputen delictes de prevaricació, finançament il·legal de partits polítics, alteració de preus en concursos i subhastes públiques, blanqueig de capitals, tràfic d'influències i suborn.

'Le habría puesto la pipa en la cabeza'

Molta tensió s'ha viscut durant les onze hores llargues de registre a la seu nacional de Convergència. Amb la trentena de guàrdies civils que, per relleus, participaven en l'escorcoll, s'hi trobaven sis persones més de CDC, personal encarregat del manteniment, consergeria i informàtica.

"Les primeres hores no han estat gens agradables", apuntaven diverses fonts que s'han quedat dins l'edifici. Els agents escorcollaven aquestes persones cada vegada que entraven i sortien de la seu del partit i no els permetien accedir amb llibertat als seus espais de treball.

"Hi han hagut algunes discussions i estones de tensió", descrivien a El Nacional protagonistes de l'escorcoll. "Un dels moments més neguitosos ha estat quan explicaven que la policia local d'Olot havia multat un cotxe patrulla de la Guàrdia Civil... el que ho explicava ha cridat 'me han entrado unas ganas de ponerle la pipa en la cabeza!' i ens hem espantat", confessava un dels testimonis consultats.

Entrepans i begudes

Cap a les sis de la tarda, la tensió es va relaxar i es va permetre a un treballador de la seu anar a buscar entrepans i begudes a un bar proper, així com tabac. De fet, pocs minuts abans els guàrdies civils menjaven les famoses panades de pollastre i carn d'un bar situat a tocar de la seu convergent. "Hay que coger fuerzas", es defensaven.

"No ha estat com el mes d'agost, només amb algú de la seu han estat amables, després la cosa s'ha endurit, només cal que dir que han entrat saltant i cridant : ¡Somos la Guardia Civil", afegien treballadors de CDC a El Nacional. Suposadament la mateixa salutació que han degut fer quan han trucat als mitjans per avisar-los del registre. Això sí dues hores abans de produir-se.