Guillaume Cros (Tarn, 1969) és des de fa tres anys vicepresident del consell Regional d'Occitanie - Pyrénées Méditerranée i membre del partit ecologista. Aquesta setmana ha viatjat a Barcelona per participar a l'assemblea de l'Euroregió Prineus-Mediterrània, que va tenir lloc dilluns al Palau de Pedralbes, on també va atendre una entrevista d'El Nacional. En ella, denuncia la situació dels presos, a pocs dies que comenci el judici al procés, i critica la inacció d'Europa en aquest cas.

Guillaume Cros Occitania - Sergi Alcazar

Què és l'Euroregió Pirineus Mediterrània?
Correspon a una voluntat política. Si l’euroregió existeix avui és perquè en aquest moment hi ha una clara voluntat política dels governs català, balear i la regió d’Occitània. Hi ha un desig real d'ajuntar-nos i dir que tenim alguna cosa a compartir. Sense aquesta voluntat no funcionaria pas.

Quina relació hi ha entre Catalunya i Occitània?
En aquests moments ja hi ha una relació bilateral. Estem a punt de signar un acord bilateral. En aquest acord hi ha parts molt concretes sobre qüestions de transport, turisme i innovació. Per tant, hi ha intercanvis. Crec que les relacions cada vegada seran més fortes i espero que sigui així. Els dos compartim una història comuna.

Quina és la importància de les regions en una Europa d'estats?
Parlo més com a europeu convençut que no pas com a vicepresident de la regió. Jo sóc un convençut i crec que hem demostrat que les regions tenen un paper molt important a jugar en la construcció europea. Sobretot si volem donar una perspectiva d'esperança a la Unió Europea davant l'egoisme dels estats.

Són presos polítics. Estan empresonats per fets polítics, no per delictes comuns

Com es veu la situació a Catalunya des d’Occitània?
Com a vicepresident de la regió veïna, per descomptat, estem preocupats pel que està passant a Catalunya. S'ha de trobar una solució no violenta al conflicte. Es pot estar a favor o en contra de la independència, jo, per exemple, sóc molt autonomista. No sé si aquesta és la solució al conflicte, el que sí sé és que les persones que estan a la presó no van matar, no van robar... Per mi, pel moviment que jo represento, està molt clar que aquesta gent no hi té res a fer ni a la presó ni a l’exili.

Els considera presos polítics?
Sí, jo parlo directament de presos polítics. Crec que és correcte parlar de presos polítics. Ho he dit fins i tot a la nostra Assemblea. Estan empresonats per fets polítics, no per delictes comuns. No van matar, no ho van fer. No hi va haver violència. A París cada dissabte hi ha violència per part de la policia i dels manifestants. Jo no estic sovint a Barcelona, però he observat una mica el que ha passat, i no hi ha hagut coses d’aquestes. Que aquestes persones es puguin passar 10 o 15 anys a la presó és completament surrealista.

Que aquestes es puguin passar 10 o 15 anys a la presó és completament surrealista

Hi pot haver presos polítics dins la UE?
No, Europa no pot fer això. La UE no pot tenir al seu territori persones que estan empresonades per les seves idees i que han estat escollides democràticament.

Per tant, Europa hauria de fer alguna cosa?
Crec que a nivell europeu podem advertir, però veient els governs que hi ha a Europa avui en dia, em temo que no faran res, o inclús faran tot el contrari. Després de l'aplicació del 155 a Catalunya vaig anar a una reunió del comitè de regions, i hi vaig veure posicions molt fortes. Hi va haver qui va acabar cridant al mig de l'hemicicle "visca el Rei!". És un tema complicat.

Guillaume Cros Occitania - Sergi Alcazar

I a França, com es veu la situació?
A França hi ha dues coses. Per una banda, hi ha una certa incomprensió sobre la voluntat dels catalans de ser independents. És un tema cultural. L'estat francès ha fet tot el possible per negar qualsevol especificitat local. Als meus avis si parlaven en occità a l'escola els pegaven. Hi ha una concepció de l'estat jacobina, centralista. Per l'altra banda, les persones que són conscients de la situació, que no sempre és així, no entenen que aquesta gent estigui a la presó per fer allò pel que van ser elegits.

A França hi ha certa incomprensió sobre la independència. L'estat ha negat qualsevol tipus d'especificitat

Creu que França hagués actuat igual que Espanya?
No ho sé, no ho sé pas! França ha fet tot el possible perquè les regions tinguin la mínima autonomia. A Còrsega, per exemple, finalment s'ha acabat trobant un equilibri. A Nova Caledònia es va fer un referèndum i van decidir quedar-se a França.  Però si es volgués independitzar una regió com Occitània, què faria l'estat francès? Em temo que reaccionaria una mica de la mateixa manera.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat