El futur alcalde de Badalona, el socialista Rubén Guijarro, ha promès ser l'antítesi de l'actual batlle, el popular Xavier García Albiol, a poques hores de ser proclamat màxima autoritat de la ciutat. En una entrevista a Efe, Guijarro ha afirmat que vol allunyar la ciutat metropolitana del "circ mediàtic i la confrontació". "Allà on s'ha calat foc i s'ha posat gasolina en molts conflictes, a mi m'agradaria posar calma, pausa i tranquil·litat", ha emfatitzat.

Conscient de les diferències entre els quatre partits que formaran el seu govern, PSC, ERC, comuns i Junts, Guijarro ha indicat que el principal objectiu serà "recuperar la normalitat institucional, la dignitat i l'orgull de ciutat", una idea que totes les formacions que han firmat el pacte porten repetint des de fa setmanes. De fet, el pacte ha estat batejat "per la dignitat".

Un exemple que Gijarro ha utilitzat per contraposar-se a Albiol ha estat el de la creació de la polèmica unitat Omega de la Guàrdia Urbana de Badalona, una unitat d'intervenció ràpida. El socialista ha acusat el popular de "polititzar i fer propaganda" amb mesures com aquestes i ha aclarit que tot i que ell la vol mantenir, "deixarem els policies treballar tranquils".

Per a Guijarro, la inestabilitat i el soroll que, al seu parer, ha provocat l'alcaldia d'Albiol pot fer créixer l'extrema dreta, que ell vol combatre amb "diàleg i tranquil·litat". "Quan agites segons quines pulsions, (l'extrema dreta) pot tenir més arrelament. En una ciutat en permanent circ mediàtic, tractant de manera molt visceral segons quines temàtiques, l'extrema dreta evidentment pot tenir el caldo de cultiu per créixer", ha alertat.

Demana a Albiol que plegui

Pel que fa a la situació d'Albiol, que tot i que demà perdrà l'alcaldia ja ha alertat que es tornarà a presentar a les eleccions municipals del 2023, Guijarro ha opinat que hauria d'haver dimitit i deixat la política. El socialista ha assegurat que això és el que faria si fos ell.

moción de censura alcalde de Badalona, Xavier García Albiol - Pau de la Calle

L'encara alcalde de Badalona, Xavier García Albiol / Foto: Pau de la Calle

D'aquesta manera s'ha referit a l'aparició d'Albiol als papers de Pandora, on es va revelar que havia estat titular d'una societat al paradís fiscal de Belize. "No es tracta d'un 'surt tu per posar-me jo', sinó de la crisi institucional més greu de la història de la ciutat i això va per davant de les visions partidistes que puguin tenir els diferents grups", ha aclarit Guijarro.

Tanca la porta a Guanyem

Paral·lelament, Guijarro ha tancat la porta al fet que Guanyem entri ara com ara en l'Executiu municipal després que es desmarquessin de les negociacions, però ha recalcat que mantenen "els ponts i el diàleg oberts" i que la formació tindrà un "paper fonamental" en la "recuperació" de la ciutat.

"Són un factor clau de la governabilitat de la ciutat per recuperar la dignitat, l'estabilitat i la normalitat institucional després d'un temps de canvis continus i amb Badalona al focus i al circ mediàtic", ha conclòs.

 

Imatge principal: el futur alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, a l'entrevista a Efe / Foto: Efe