Badalona ha conegut fins a quatre alcaldes des de la celebració de les darreres dues eleccions i, amb tota probabilitat, el proper 8 de novembre coneixerà el cinquè: el socialista Rubén Guijarro. Després que l’encara alcalde de la ciutat, Xavier García Albiol, sortís als famosos papers de Pandora, els grups del PSC, Guanyem Badalona, ERC, els comuns i Junts s’han posat d’acord per presentar una moció de censura que convertirà Guijarro en el cinquè batlle en els últims sis anys.

Nascut a Barcelona el 1982, Guijarro es va criar al barri badaloní de Llefià, al qual sempre ha estat molt vinculat. “Podríem dir que és una persona de barri”, indiquen des del grup municipal a ElNacional.cat. Un d’aquests vincles és l’equip de bàsquet del barri, la Unió Bàsquet Llefià, d’on ha sigut jugador, entrenador i directiu

Rubén Guijarro és llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Pompeu Fabra i té un màster en Lideratge per a la Gestió Pública per la UAB, institució de la qual actualment és professor. Parla fluidament l’anglès i té coneixements de francès. A banda de la trajectòria política, Guijarro s’ha dedicat al segment d’empresa en una entitat bancària com a especialista.

EuropaPress 4040769 concejal ayuntamiento badalona psc ruben guijarro firma acuerdo gobierno

Guijarro signa el pacte que el convertirà en el nou alcalde de Badalona / Foto: David Zorrakino (Europa Press)

Negociador i amb projecció

Guijarro va entrar en política, en gran part, pel seu rebuig a la guerra d’Iraq. Des del 2007 està vinculat a la política municipal, havent treballat com a coordinador de l’àrea d’esports al consistori amb els alcaldes socialistes Maite Arqué i Jordi Serra. El 2015 va passar a ser regidor i diputat adjunt de Recursos Humans en la Diputació de Barcelona. També és membre de la junta de govern de l'ens provincial i secretari d'organització i finances del PSC al Barcelonès Nord. 

Peça clau en les negociacions més importants que han afectat a la política de Badalona i mà dreta del darrer alcalde socialista, Àlex Pastor, Guijarro el va rellevar al capdavant del grup municipal després de l’escàndol que va protagonitzar l’exalcalde en saltar-se el confinament, conduir begut i agredir un agent dels Mossos d’Esquadra.

Apassionat de la lectura, les sèries de televisió i l’esport, des del PSC de Badalona resalten la capacitat negociadora de Guijarro, la qual necessitarà tenint en compte el govern multicolor que encapçalarà. Tot i el compromís que asseguren que té amb la ciutat i la incògnita de què passarà en els propers mesos i al 2023, quan els badalonins tornen a estar cridats a votar, des de la formació també destaquen la projecció política que té el futur batlle, que el podria impulsar al Parlament o al Congrés dels Diputats.

EuropaPress 4040759 i d concejales ayuntamiento badalona junts per catalunya david torrents erc

Els representants del govern multicolor que tindrà Badalona / Foto: David Zorrakino (Europa Press)

Neutralitat institucional

Precisament, sobre el fet que tres dels cinc partits que donen suport a la moció siguin independentistes, des del grup municipal recorden que Guijarro no ho és i que mantindrà en tot moment la “neutralitat política”.

Així ho va reiterar el mateix Guijarro en la presentació que del futur govern que es va fer aquest passat dijous al Museu de Badalona, on també va defugir aclarir si està descartat que Guanyem entri al govern o si els partits que han signat el pacte reeditaran l'Executiu després de les eleccions del 2023 si els números donen.

 

Imatge principal: el futur alcalde de Badalona, el socialista Rubén Guijarro / Foto: Kike Rincón (Europa Press)