1. El punt de partida

Abans de començar a fer interpretacions, és indispensable tenir clars els resultats de les últimes eleccions al Parlament del 2012. Aquell any, CiU va perdre 12 diputats (de 62 a 50), quasi els mateixos que va guanyar ERC (10 a 21). El PSC va deixar de ser la segona força i va caure a 20 diputats. El PP i ICV van experimentar un lleuger ascens (de 18 a 19 diputats i de 10 a 13, respectivament). C's va multiplicar per tres els seus escons i va obtenir nou seients. La CUP va entrar per primera vegada amb tres diputats.

 

Les enquestes publicades fins ara ajuden a crear-se una idea de com podria quedar repartit el Parlament a partir de la setmana que ve. Aquesta és una mitjana ponderada de les enquestes publicades en els terminis legals:

 

2. Els horaris

Els col·legis electorals obriran les seves portes a les 9 del matí i tancaran a les 8 del vespre. Durant el dia, sortiran avanços de participació a la 1 del migdia, les 6 de la tarda i les 8 del vespre. Es podrà seguir tota l'actualitat del dia a través del minut a minut de El Nacional.

3. Les xifres

Són 5,5 els milions de catalans cridats a votar, dels quals 195.000 ho poden fer des de l'estranger. Es presenten 40 candidatures per a 135 escons: la circumscripció de Barcelona n'elegeix 85, la de Girona 17, la de Lleida 15 i la de Tarragona 18. La majoria absoluta són 68 escons. La participació mitja històrica en les deu eleccions al Parlament celebrades fins al 27S del 2015 és del 60,79%.

4.Els vídeos

Els partits han elaborat diferents espots electorals. El Nacional ha fet un recull dels últims que ha publicat cada formació abans de la jornada de reflexió.

5. Els candidats més populars

L'empresa catalana d'anàlisi d'audiències de xarxes socials Websays i la consultora Sibilare han mantingut un rànquing que compila en temps real l'evolució dels candidats i dels partits segons els impactes que generen a les xarxes. Permet consultar qui és el més popular, el més polèmic o els temes dels que més es parla.

6. Els candidats, a fons

El Nacional ha encarregat a cinc autors que retratin a cinc caps de llista:

jxs psc
Raül Romeva (JxSí) per Anna Punsoda Miquel Iceta (PSC) per Enric Vila
csqp pp cs petita
Lluís Rabell (CSQP) per Ferran Caballero Xavier G. Albiol (PP) per Iu Forn Inés Arrimadas (C's) per Bernat Dedéu

7. Les estratègies

Les anàlisi de les estratègies i objectius de les set llistes principals i dels seus plans per a després del 27S:

1. Per què Unió té tanta por de quedar fora del Parlament

2. Per què Iglesias necessita que Lluís Rabell guanyi el segon lloc el 27-S

3. Per què la CUP vol una majoria absoluta de Junts pel Sí (en escons)

4. Per què el PSC ha passat de lluitar per ser el 1r a ballar per a no ser l’últim

5. Per què el PP vol ser el ‘partit dels espanyols’

6. Com ha superat Junts pel Sí la campanya sense barallar-se

7. Per què C’s considera que quedar segon és com quedar primer

8. Vots o escons?

Aquestes eleccions tenen, oficiosament, caràcter plebiscitari: si Catalunya ha d'iniciar o no el procés de separació de l'Estat espanyol. El resultat que desitja el bloc del Sí (Junts pel Sí i CUP) és la majoria en vots i escons, resultat que serviria per a mostrar al món amb claredat que els catalans volem la independència. Ara bé, si no hi ha majoria de vots sobiranistes però JxSí obté la majoria absoluta en escons (68), igualment pot tirar endavant el seu full de ruta, que comença amb una “declaració solemne de l'inici del procés”. Aquesta declaració anirà acompanyada d'una proposta d'obertura de negociació amb l'Estat i d’una comunicació adreçada a la UE per informar-los de l’inici del procés.  Si JxSí guanya sense majoria absoluta d'escons també pot tirar endavant el seu full de ruta però necessita altres suports. Val a dir que, el 2012, CiU i ERC sumats van obtenir 71 diputats. Arribats a aquest punt, la CUP guanyaria protagonisme. Aquest partit hauria de decidir si dóna suport o no a les iniciatives del bloc independentista, començant per la investidura del futur president.

9. Qui serà el President?

En el cas que JxSí tingui majoria absoluta, podrà investir Artur Mas. Si no és així, haurà de buscar suport en la CUP, que ja ha declarat algun cop que reclama un altre candidat. Per tant, si no hi ha majoria absoluta i la CUP no cedeix, l’escenari és incert. JxSí podria investir Mas igualment amb una majoria simple a la tercera volta. 

10. Influiran en les eleccions espanyoles?

Els resultats de les eleccions catalanes influiran molt de cara als comicis generals espanyols de final d'any. Segons els seus resultats a Catalunya, els partits unionistes aprofitaran per construir part del seu argumentari en una direcció o una altra. Per exemple, si el bloc sobiranista no arriba a la majoria, possiblement el Partit Popular o C's se n'atribuiran el mèrit. En canvi, si la superen, Rajoy es postularà com a opció per a mantenir la unitat d'Espanya. Alguns dels cameos dels líders estatals a la campanya catalana ja han anat per aquest camí.

11. Segueix el 27S allà on siguis

Les eleccions també es poden seguir en directe des del mòbil amb aplicacions creades especialment per a aquest dia. La Generalitat ha llançat Eleccions 27S, per a iPhone i per a Android. Permet consultar la participació i els resultats de les eleccions per circumscripció, per comarca i per municipi, així com els resultats per candidatura. El Confidencial ha posat en marxa l'app Elecciones Cataluña 2015, tant en català com en castellà, per estar al dia de tota l'actualitat informativa de la jornada. Per a preparar aquestes eleccions també és útil l'aplicació El Teu Parlament, dissenyada per quatre joves politòlegs catalans. L'app, encara en versió beta (en proves), ofereix informació sobre el Parlament actual, sobre els diputats i tota l'actualitat de la cambra en temps real. Aquest mateix equip ha dissenyat El Teu Vot, un test de 26 preguntes per saber quin partit s'adequa més a les idees de cadascú.