Guerra oberta entre l'esquerra a Andalusia. La formació Por Andalucía, integrada principalment per formacions properes a Unidas Podemos, no ha tingut un bon inici de vida. I és que la coalició electoral, creada aquest mateix any amb la intenció de concórrer a les eleccions andaluses del passat 19 de juny sense agafar-se de la mà de Teresa Rodríguez, ja va arrencar amb mal peu. Els estira-i-arronses constants i les negociacions fins al darrer moment van fer impossible que Podemos i Alianza Verde integressin la formació jurídicament, limitant-les a donar suport extern. A més, aquella jornada electoral de mitjans de juny tampoc va oferir els resultats desitjats: només 5 diputats de 109, una forta reculada respecte als 17 que havia obtingut quatre anys abans quan havia format tàndem amb Rodríguez.

Un fracàs sonat que, a més, va propiciar un desequilibri intern: dels cinc parlamentaris, tres eren de Podemos, un d'Izquierda Unida i un altre de Más País. La darrera polèmica ha estat propiciada, precisament, a conseqüència de la pugna de poder que han generat aquestes diferències. Dilluns, quatre dels sis partits que integren la confluència de Por Andalucía (IU, Más País, Equo i Iniciativa del Pueblo Andaluz) firmaven un escrit en què sol·licitaven a la Mesa del Parlament regional la "substitució temporal" de la diputada de Podemos Alejandra Durán com a representant d'aquest òrgan per Esperanza Gómez, sòcia d'Íñigo Errejón.

"Disfuncions" de Podemos

Segons els 'opositors', darrere d'aquesta substitució hi ha "disfuncions" per part de Durán en la seva tasca a la Mesa, on la coalició té dret a veu però no a vot, informa elDiario.es. I és que els tres diputats de Podemos haurien iniciat "moviments" estratègics per poder fer-se amb el control intern del partit a l'esquena de la portaveu i presidenta de Por Andalucía, Inma Nieto (d'IU) i la resta de membres de la coalició. També hi ha hagut acusacions de "trencar la confiança" del grup per "qüestions alienes a Andalusia". Malgrat això, els representants de Podemos confiaven que no prosperés l'ofensiva a la Mesa, al·legant que, com a partit majoritari a la coalició, la seva opinió hauria de prevaldre per sobre de la petició de Nieto de rellevar la representant de Podemos.

Però finalment, la Mesa del Parlament ha acceptat aquest dimecres substituir Durán per García com a representant de la coalició d'esquerres a l'òrgan. Fonts parlamentàries han explicat a Europa Press que s'ha acceptat la sol·licitud de la portaveu de la formació perquè el reglament de la cambra regional recull que "la representació del grup parlamentari correspon al seu portaveu", i no pas a la majoria del grup. Malgrat haver-se resolt aquest primer episodi, la polèmica està servida en el si d'una coalició fragmentada pels interessos partidistes que neixen a Madrid.