Com si l'entrenador del Manchester City no hagués reclamat diumenge una actuació internacional en favor de la democràcia, i com si demanar un referèndum fos fer un cop d'estat com ja han insinuat moltes vegades, avui El País ha decidit alliçonar Pep Guardiola posant en relleu que "no hi ha més remei que recordar al senyor Guardiola que Espanya és un estat de dret i una democràcia".

Sota el títol "Guardiola i la convicència", l'editorial del diari citat ha carregat fort contra l'entrenador del City per haver parlat sobre el "caràcter autoritari" de l'Estat. Convençuts que aquestes acusacions són "greus", "grolleres", "mancades de fonaments" i, fins i tot, "infantils", no tenen en compte com diversos membres del govern espanyol han anat atribuint al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, intents de cop d'Estat per parlar —i ara convocar— del referèndum.

El País, que defineix Guardiola com "una figura de referència per a milions d'espanyols", el critica per haver-se posat al bàndol dels independentistes que carreguen contra l'Estat i la carència de democràcia perquè, assegura, les institucions espanyoles, els tribunals de justícia i el fet que la ciutadania exerceixi a diari la seva llibertat constaten que Espanya és —altra vegada— un estat de dret.

Poble oprimit

I això no és tot. Tenint clar que Europa no es creurà, en cap cas, que Catalunya sigui un poble oprimit, i insinuant que precisament per això la comunitat internacional no els ajudarà, el diari recorda a Guardiola —i a tots els independentistes— que si alguna cosa els preocupa de veritat és la possibilitat que hi hagi una declaració unilateral d'independència sense garanties democràtiques.

Això sí que —sempre segons el mitjà citat— "violaria els drets de milions de catalans i suposaria l'abolició de les institucions democràtiques catalanes" com el Parlament i l'Estatut. Això sí que seria, per a ells, un autèntic cop d'Estat perquè sorgiria "nascut de la força, sense majoria i sense regles democràtiques". "Això sí que crearia un Estat autoritari que, a més, ningú fora de les nostres fronteres podria reconèixer".

El més interessant de tot és que l'escrit acaba felicitant els de Mariano Rajoy i els espanyols per no "immutar-se" per les acusacions que cada dia "aboquen els independentistes" cap a la ciutadania espanyola que, asseguren, "els acusen de robar i mentir".

Insults amb elegància

Alfonso Ussía també es queda tranquil a La Razón. Titulant la seva columna com a "Brutícia i elegància", assegura que diumenge "amb prou feines 30.000 persones van reunir la seva brutícia en un acte amb un discurs farcit d'insults a Espanya".

Hores més tard, milions de persones seguien com Rafa Nadal va emportar-se el desè títol al Roland Garros, una comparació sense sentit que, a més, subratlla que això sí que va ser "elegància" i no l'acte pel referèndum. Parlen de Nadal, a qui defineixen com a "gran espanyol".