La història es repeteix. Com ja va passar fa dos anys amb motiu de l'operatiu com motiu de l'1-O, els agents de la Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat s'han tornat a queixar de les condicions del desplegament a Catalunya coincidint amb la sentència del judici al procés. L'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) ha denunciat que el desplegament de 2.000 agents torna a dur-se a terme amb "improvisació i condicions precàries".

L'AUGC encara que mostra el seu suport a l'operatiu davant d'un possible risc d'alteració de l'ordre públic i per garantir el manteniment de la seguretat ciutadana i l'ordenament constitucional, critica la "improvisació, la falta d'informació i tacte amb els agents, així com les pèssimes condicions i el risc que porta aquesta missió". L'operació, dividida en sis fases, inclou personal de diverses especialitats i províncies.

L'associació, mayoritària a la Guàrdia Civil, denúncia que malgrat que era sabut que s'hauria de dur a terme l'operació, a dotzenes d'agents se'ls ha ordenat desplaçar-se fins a Catalunya amb tot just 48 hores d'anticipació. També critica que obligarà a la cancel·lació de vacances, permisos o s'ampliaran hores de servei.

Set en una habitació

Els agents són molt crítics amb l'"exigua quantitat" de 28 euros al dia per a la seva manutenció. En relació amb l'allotjament, denuncien que es donen casos en què hi ha fins a set agents compartint la mateixa habitació. Una cosa similar va succeir fa dos anys.

També es queixen que, una cop a Catalunya, els agents desplaçats no coneixen la seva jornada laboral quant a hores setmanals, descansos, ni el temps que estaran fora de les seves llars.

Manca de material

A aquesta situació s'hi suma la manca de mitjans materials, ja que, fins i tot han hagut de cedir-se armilles antibales d'unes unitats a les altres, i que molts agents vestiran uniformes que s'haurien d'haver renovat fa anys, apunta l'associació.

Davant d'aquesta situació, l'associació ha remès un escrit a la Direcció General de la Guàrdia Civil per sol·licitar explicacions per aquestes "mesures improvisades", així com un augment de les dietes i l'avançament de les mateixes perquè els agents no hagin de treure'l de la seva butxaca.

Així mateix, se solidaritzen amb les "per si mateix difícils condicions sota les quals treballen els guàrdies civils a Catalunya", tant en comissió de servei com destinats permanentment, pel que demanen al Govern que reconegui aquest territori com d'"especial conflictivitat" i que prengui mesures per millorar les condicions.