Els guàrdies civils han defensat el general en cap de la zona de Catalunya, Pedro Garrido, pel seu discurs durant el dia de la patrona a la comandància de Sant Andreu de la Barca (Barcelona) que, segons fonts de la Conselleria d'Interior, va ofendre representants de la Generalitat i dels Mossos d'Esquadra.

"Fa dos anys que duem l'uniforme en multitud d'actes per tot Catalunya i a gairebé tots les autoritats duien el llaç groc, que és el símbol que utilitzen molts quan ens assetgen, insulten i amenacen, i nosaltres no ens n'hem anat mai de cap acte", han comentat a Europa Press des de l'associació professional APROGC.

La Unió d'Oficials, una altra de les associacions professionals amb representació en l'escala de comandament de la Guàrdia Civil, critica en un comunicat l'"abandonament de manera precipitada" de l'acte a Barcelona del secretari general de la Conselleria d'Interior, Brauli Duart; el director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer, i el comissari en cap de la policia autonòmica, Eduard Sallent.

Aquesta associació qualifica de "magnífica" l'al·locució del general Pedro Garrido i demana a les autoritats catalanes que detallin de manera pública què va ser allò que els va ofendre. "Gràcies a la feina de la Guàrdia Civil, suposats delinqüents que van voler alterar l'ordre constitucional per vies il·legítimes, avui es troben a disposició judicial, a punt de ser jutjats", sosté.

L'AUGC, associació majoritària dins de la Guàrdia Civil, també ha emès un comunicat en què considera que el "desvergonyiment" dels Mossos evidencia les "tensions sota les quals treballen els guàrdies civils a Catalunya".

Aquesta organització es refereix al dispositiu conjunt amb Mossos previst per fer front a possibles aldarulls una vegada es faci pública la sentència del Tribunal Suprem sobre els líders del procés. "No creiem que actituds com la mostrada ahir per part dels representants de la policia autonòmica ajudin a facilitar la necessària coordinació i col·laboració sota la qual han d'actuar tots els treballadors públics".

"Tarannà partidista"

Per la seva banda, el portaveu d'Unió de Guàrdies Civils, Javier Favorecido Troncoso, ha defensat aquest dijous el discurs del cap de l'institut armat a Catalunya, Pedro Garrido, en la celebració de la patrona, i ha dit que la polèmica que va encetar correspon a les desavinences amb els comandaments dels Mossos d'Esquadra, que ha acusat de "deixar entreveure el seu tarannà partidista".

"Com a policia autonòmica que són, depenen de la Generalitat", ha dit en declaracions als periodistes abans de participar en una reunió amb el PP a la seu de Barcelona, i ha dit que l'actuació de la cúpula dels Mossos aquest dimecres, que va abandonar l'acte ofesa per les paraules de Garrido, demostra que tenen una actitud partidista.

Favorecido ha insistit que es tracta d'una polèmica entre cúpules, que no afecta la base de la feina policial, i ha dit que la coordinació entre els cossos es mantindrà, ha afegit: "Però tenim l'experiència de l'1-O, quan els comandaments que hi havia als Mossos van donar ordres que no estaven d'acord amb la cooperació policial".

El sindicat Jucil Nacional també ha expressat el seu suport al cap del cos a Catalunya i ha assegurat que estan "ferms" per "treballar per la llibertat i la seguretat de tots els ciutadans". "Ho vam demostrar fa dos anys, ho hem fet de nou recentment i cada cop que sigui necessari ho tornarem a fer", han dit en referència amb el procés català.