Tres agents del cos d'Ordre Públic de la Guàrdia Civil que van actuar l'1-O a Fonollosa (Bages) han declarat davant la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa que investiga les càrregues policials i han defensat que hi havia "violència generalitzada". Segons els agents, la gent aplegada al col·legi electoral "anava molt beguda" i haurien llançat ampolles de vidre als guàrdies civils

Tot i això, el Col·legi d'Advocats de Manresa assegura que aquest aspecte "no s'inclou als atestats" i deixa clar que "tampoc es veu als vídeos".

De fet, en acabar les declaracions, l'advocat voluntari del Col·legi d'Advocats de Manresa David Casellas, ha explicat que els guàrdies civils han dit que l'ambient a Fonollosa era de gent "molt crispada" i, fins i tot, haurien assegurat que hi havia "violència generalitzada". En ser preguntats per aquesta qüestió, els agents haurien parlat de "gent molt beguda", que els haurien llançat ampolles de vidre i pals de fusta.

"La declaració ens sorprèn perquè tot això no ho diu l'atestat ni es veu als vídeos", diu Casellas, que ho veu com un intent "d'exagerar les coses". El lletrat recorda que precisament l'atestat de la Guàrdia Civil de Fonollosa parla de "resistència passiva".

Sense "pautes clares" 

A més, els agents haurien assegurat que en les reunions prèvies al referèndum es van tractar qüestions logístiques però no sobre com "protegir" la policia judicial el dia del referèndum ni tampoc sobre els límits de l'ús de força. També han assegurat que no se'ls va donar "pautes clares" de com actuar durant el dispositiu. Segons explica Casellas, no se'ls hauria donat "pautes clares" i era més aviat "lliure".

A més, com altres guàrdies civils que han declarat ja davant la magistrada del jutjat manresà, Casellas ha dit que els agents han justificat que "no fer cas de l'advertiment ja els legitimava per fer ús de la força".