El director de la Guàrdia Civil, Félix Azón, ha reivindicat aquest dilluns l'actuació del cos a Catalunya, amb un desplegament a zones "menys mediàtiques" però en les quals hi ha hagut incidents després de la sentència del procés, i ha dit que els seus agents han estat "darrere dels Mossos", reforçant quan ho han demanat. 

D'aquesta manera s'ha expressat Azón en un esmorzar informatiu organitzat per Executive Fòrum, en què ha recordat que amb motiu de les mobilitzacions convocades en protesta per la sentència del judici al procés, els Mossos d'Esquadra "ens van demanar ajuda i allà vam ser".

Indrets "menys mediàtics"

En resposta als qui han retret a la Guàrdia Civil que no actués durant els aldarulls, Azón ha deixat clar que els seus agents van estar desplegats als llocs on tenien competència en matèria de seguretat ciutadana abans que la assumissin els Mossos. Llocs, ha dit, "menys mediàtics" però en què també hi va haver incidents.

Així, Azón ha precisat que la Guàrdia Civil es va encarregar de vigilar les infraestructures crítiques, com ports i aeroports, dins les seves competències. La Guàrdia Civil va actuar, per exemple, quan van desallotjar els manifestants del tall de la N-II a La Jonquera, durant la portesta del Tsunami Democràtic.

Precisament, ha relatat que els agents no van poder abandonar el port perquè els radicals van intentar entrar, encara que no ho van aconseguir. "La Guàrdia Civil ha actuat amb proporcionalitat quan ha hagut de fer-ho. Hem estat allà", ha postil·lat.

Félix Azón ha reconegut que li va sorprendre la resposta violenta a la sentència, però ha recalcat que les forces de seguretat van valorar el pitjor escenari i van planificar la resposta posant-se en el pitjor. "No ens va agradar el que va passar, però estàvem preparats".

També s'ha referit a l'assetjament dels Comitès de Defensa de la República (CDR) a les cases caserna de la Guàrdia Civil a Catalunya, unes "minories", ha manifestat, que "assetgen les nostres famílies i això és odi". La direcció del cos està donant tot el suport possible a aquestes famílies i els investigadors facilitant a la Fiscalia dades sobre aquests assetjaments perquè actuï en conseqüència.