La Guàrdia Civil ha aportat a l'Audiència Nacional un enregistrament intervingut que, al seu parer, demostraria que els resultats de l'1 d'octubre i la seva justificació van ser decidits en els dies previs a la celebració del referèndum convocat per la Generalitat. En una de les converses gravades es deia: "Si van 2 milions s'ha de dir que haurien estat 3, però ens van boicotejar".

Així consta a l'informe que han lliurat els investigadors a l'Audiència Nacional, a què ha tingut accés Europa Press. En aquest document inclouen un enregistrament realitzat el dia 27 de setembre a les 16:11 hores d'una conversa entre Francesc Sutrias, director del Patrimoni -càrrec dependent de l'estructura política del departament de la vicepresidència d'Economia i Hisenda-, i l'exconseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras.

Durant la conversa intervinguda parlen de com s'interpretarà la jornada de votació de l'1 d'octubre i d'una possible estratègia que continuarà en la presentació de resultats. En aquest context, Tresserras diu que "no es pot fer un discurs triomfalista que no tingui prou justificació" i que "han d'aparèixer davant del món dient que són gent seriosa: volíem fer això i no ens han deixat i a partir d'allà veure quina interpretació es pot fer".

Participació imparable

Tresserras prossegueix amb el seu plantejament i afirma que "si es pot dir que han participat 3 milions de persones seria imparable". Però precisa que "si van 2 milions s'ha de sofisticar més i dir que haurien estat 3 però ho han impedit, ens han boicotejat".

Per a la Guàrdia Civil, la conversa explicaria que dies més tard, el Govern anunciés que havien votat 2.286.217 persones (el 43,03 per cent del cens), i s'al·legués que no s'havien pogut obrir 400 escoles, amb un cens de 770.000 persones, ja que la suma d'ambdues xifres supera lleugerament els 3 milions.