La Guàrdia Civil acusa el president a l'exili Carles Puigdemont de dissenyar un "sistema de tallafocs" per "apropiar-se" de les cotitzacions dels catalans després de la declaració unilateral d'independència.

Ho explica El Confidencial, que ha tingut accés a uns informes policials que indiquen com aquest projecte el va desenvolupar el Departament de Treball amb Dolors Bassa al capdavant. A més, el digital explica que aquest projecte per apropiar-se de les cotitzacions tindria el suport de consultores i tecnològiques com Deloitte i IBM.

El document policial diu que, "oficialment", el Govern optava per una "ruptura pactada amb l'Estat perquè la porció de la caixa de la Seguretat Social que teòricament pertanyia als treballadors, desocupats i pensionistes de Catalunya quedés controlada per la Generalitat". El Confidencial exposa que, segons la Guàrdia Civil, els plans de Puigdemont passarien per fer que les empreses haguessin d'abonar les cotitzacions dels seus treballadors a la seguretat social de la república catalana.

Tot i aquesta versió oficial, les investigacions policials asseguren que Puigdemont "hauria centrat tots els seus esforços en preparar un escenari menys amistós". L'informe policial parla d'un pla B que parteix d'una "desconnexió forçosa". Segons la policia, Puigdemont consideraria "prioritari" la creació d'una seguretat social catalana per recaptar cotitzacions al marge de l'Administració espanyola perquè, l'endemà de la independència, la Catalunya independent pogués pagar i cobrar les prestacions dels ciutadans.

Les proves per realitzar aquest informe policial es van trobar durant els escorcolls del 20 de setembre de 2017, en aquest cas durant l'escorcoll al Departament de Treball. La policia apunta que els documents que es van confiscar mostren que el Govern va començar a treballar l'octubre de 2016 en la creació d'un organisme que assumís totes les competències de la Seguretat Social de Catalunya. El digital comunica, a més a més, com es diria aquest organisme: "Agència Catalana de Protecció Social (ACPS).

Deloitte i IBM

La policia indica que va trobar, en un bloc de notes d'un treballador de Treball, escrits que confirmen que Deloitte va assumir el desenvolupament de l'organisme i es va convertir en l'empresa encarregada de "realitzar el seguiment del seu desplegament". 

Per la seva banda, IBM seria la companyia escollida per desenvolupar el software que hauria de permetre a l'Agència Catalana de Protecció Social gestionar tots els tràmits amb un alt nivell de seguretat.