Un informe de la Unitat d'Afers Interns de la Policia Nacional revela que un agent de la Guàrdia Civil va accedir a bases policials per oferir a persones properes del comissari jubilat José Manuel Villarejo informació sobre Xavier Vinyals, excònsol de Letònia a Barcelona i president de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes. "Aquesta Unitat identifica l'usuari i la plantilla com a corresponents a un funcionari de la Guàrdia Civil, que va efectuar les consultes a través del sistema Centre de Compensació de la SES", diu l'ofici d'Afers Interns al qual ha tingut accés Europa Press. Aquest informe, de 14 pàgines, ha estat enviat al jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón, encarregat de la instrucció del 'cas Villarejo'. Aquest tema relacionat amb Vinyals, concretament, forma part d'una peça separada on s'investiga que una tercera persona enemistada amb l'excònsol va demanar a Villarejo informació sobre causes judicials en què estava immers el president de l'entitat catalana.

Les indagacions giren al voltant d'un encàrrec d'uns 15.000 euros que, presumptament, l'empresari Daniel Castells va pagar a Villarejo, al seu soci Rafael Redondo i a un policia català en segona activitat, Antonio Giménez Raso, per investigar els assumptes privats de Vinyals i utilitzar aquesta informació en la seva contra. Segons el relat judicial, el client de Villarejo buscava tenir cert avantatge a l'hora de resoldre el conflicte que mantenia amb Vinyals, que acusava Castells d'apropiació indeguda.

Segons recull l'ofici, el magistrat va sol·licitar a Afers Interns saber qui va consultar als fitxers policials dos documents requisats a Villarejo durant el registre al seu domicili el 2017. A l'auditoria de possibles consultes en bases policials per obtenir aquestes dades, la inspectora assenyala que van trobar fins a set resultats positius. Tres d'ells es van descartar perquè s'havien fet des de l'aeroport del Prat de Llobregat, mentre que els altres quatre van ser una consulta d'"un funcionari de la Guàrdia Civil a través del sistema Centre de Compensació del SES", segons va poder confirmar la Unitat d'Informàtica i Comunicacions de la Policia Nacional. En aquestes darreres cerques, l'usuari fins i tot va accedir a la fitxa policial de Vinyals

Qui és Xavier Vinyals?

L'excònsol de Letònia a Barcelona Xavier Vinyals va ser un dels detinguts l'octubre del 2020 per l'operació Voloh, pel presumpte desviament de fons a l'independentisme. Vinyals va declarar com a perjudicat davant el jutge instructor pel cas Villarejo el juliol passat i va donar detalls sobre la suposada vigilància a què es va veure sotmès com a part del 'projecte Goblin'. El govern espanyol va retirar al cònsol la seva acreditació, l'exequàtur, a mitjans de setembre de 2016, després d’haver-lo acusat de penjar una estelada a la façana del consolat amb motiu de la Diada d'aquell any. El cònsol honorari de la República de Letònia a Barcelona va denunciar en declaracions a Elnacional.cat el 2016 que havia perdut la seva condició com a diplomàtic arran la persecució a què l'ha sotmès l’Estat espanyol per independentista.