Els tentacles del cas Koldo sembla que no tenen fi. Un altre dels esquitxats per aquesta presumpta trama de corrupció en la venda de material sanitari és l'aerolínia Air Europa, que va ser rescatada pel govern espanyol amb un préstec de 475 milions de diners públic el novembre de 2020. La investigació judicial revela que existia una relació entre, Javier Hidalgo, conseller delegat del grup Globalia —propietari d'Air Europa— i un dels presumptes comissionistes de la trama del cas Koldo, Víctor de Aldama. En concret, la Guàrdia Civil fa referència a dos contractes de prestació de serveis entre De Aldama i el grup Globalia amb l'objectiu que el president del Zamora ocupés un paper d'assessor de la companyia aèria. 

🔍 Cas Koldo: qui és qui a la trama i quins contractes s'investiguen?

 

Relació entre De Aldama i Air Europa

Globalia ha reconegut que va contractar De Aldama el setembre de 2019 com a assessor extern, per un període "que no va arribar a un any". Tot i que, segons han confirmat a EFE, la relació amb el presumpte capitost del cas Koldo, va començar a finals de 2018. Tanmateix, la relació entre l'empresari i l'aerolínia es va materialitzar amb un contracte el setembre de 2019. La Guàrdia Civil ha descobert que un cop signat el contracte, Air Europa va encarregar a Víctor de Aldama que fes d'intermediari amb el govern de Nicolás Maduro perquè Air Europa pogués cobrar un import marcat pel govern de Veneçuela, que ascendeix a 200 milions de dòlars. El deute venia de "la venda de bitllets" que van generar uns ingressos que "no podien treure de Veneçuela" i que no havien estat posats a la disposició de la societat per part de les autoritats. El mes de novembre del mateix any va haver-hi un segon contracte amb De Aldama pel qual la companyia es compromet a pagar-li un sou de 10.000 euros al mes durant un període de 2 anys per la seva tasca d'assessor en qüestions com la definició i adaptació de les estratègies del Grup; l'anàlisi estratègica i econòmica de noves oportunitats de negoci; o la negociació amb proveïdors.

Segons els investigadors, abans de contractar-lo com a assessor l'empresari va participar en diverses trobades com intermediari entre l'aerolínia, el govern d'Oaxaca i el departament que liderava Ábalos per obrir una línia aèria entre Madrid i Huatulco. La primera reunió va ser el desembre de 2018 a la seu del ministeri de Transports i també van participar José Luis Ábalos i Koldo García. La Fiscalia Anticorrupció considera que aquesta reunió va ser l'inici de la trama del cas Koldo.

Una altra de les aparicions públiques que els investigadors assenyalen per demostrar que la relació entre De Aldama i la família Hidalgo ve de lluny, és que el president del Zamora CF, els va acompanyar a la 112a sessió del Consell Executiu de l'Organització Mundial del Turisme (OMT) com a representant de l'empresa. Precisament, aquesta cita ha esquitxat Begoña Gómez, dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja que segons va avançar aquest dijous El Confidencial, ambdós es van reunir amb Gómez per oferir-li dos negocis.

Contractes durant la pandèmia de la covid

Quan va esclatar la pandèmia de la covid, el govern espanyol va decidir contractar Air Europa per al transport de mascaretes procedents de la Xina. Segons els informes de la Guàrdia Civil, en relació amb el transport del material sanitari, De Aldama va contactar "en primer terme" amb el grup Globalia amb qui ja tenia "una relació laboral prèvia". Malgrat les vinculacions amb l'empresari —acusat d'haver cobrat comissions il·legals— la companyia aèria ha defensat que "totes les operacions dutes a terme per al trasllat de material sanitari van ser a preu de mercat, es va seguir les línies habituals de negociació i sense comissions de cap mena. L'única cosa que va haver-hi és una empresa (la de De Aldama) que necessitava alguna cosa i nosaltres li ho oferim", han explicat. 

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil assenyala que De Aldama "figura en alguna ocasió com a gerent de Soluciones de Gestión —societat a la qual se li va adjudicar la compra de mascaretes que ara s'investiga, i a través de la qual s'haurien cobrat les comissions per valor de 54 milions d'euros— i seria la connexió de l'empresa amb les societats del Grup Globalia". L'informe de la policia detalla que segons el que s'extreu de la documentació aportada per l'Oficina Nacional de Recerca del Frau (ONIF) consta la contractació per part de Soluciones de Gestión de diversos vols xàrter pel transport de mascaretes. En concret, diversos trajectes entre Madrid i Shenzen entre març i juny del 2020 per un import de 295.000 euros cadascun. La Guàrdia Civil assenyala diversos vols d'Air Europa pel transport de mascaretes per un import de 2.103.692 euros, així com de Globalia Broker per a la mateixa activitat amb un import d'1.102.434 euros. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!