La Guàrdia Civil hauria vigilat polítics de JxCat i ERC en les jornades prèvies a l'1-O. Segons ha publicat el diari El Món, el cos policial espanyol hauria fet seguiments i punxat telèfons mòbils de diputats i membres del Govern de Junts pel Sí, el que xocaria de ple amb la polèmica sobre el fals espionatge, que va acabar amb dues detencions, dels Mossos a polítics unionistes.

Segons l’atestat de la Guàrdia Civil lliurat al Tribunal Suprem, l'objectiu de l'espionatge a polítics independentistes era el d'incautar les paperetes per al referèndum de l'1-O, situació que es va produir el passat 20 de setembre, jornada del gran desplegament policial contra la consulta convocada pel govern de Puigdemont.

Segons ha apuntat el diari, consellers com Toni Comin o Marta Rovira van ser investigats. El diputat de JxCAT, Quim Torra, també es va veure afectat, segons assenyala l'atestat, que també apunta a l'espionatge de tota una sèrie de cares d'ERC: els diputats del Parlament Gerard Gómez del Moral, Chakir El Honrani Lesfar i Ferran Civit, entre d'altres, i del Congrés dels Diputats, Joan Capdevila. Tot per a saber quin paper tindrien en el referèndum. També es va vigilar la directora de Serveis de la Generalitat, Natàlia Garriga, i el director general de Patrimoni Francesc Sutrias, encarregats de buscar naus per custodiar les paperetes de l'1-O.