El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) va gastar un total de 17.703,36 euros en hotels per a un total de 47 persones que van arribar a Barcelona en les dates prèvies al referèndum de l'1-O per actuar com a observadors internacionals o bé d'acompanyants, segons ha pogut acreditar la Guàrdia Civil en un informe remès al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona i que ja obra en poder del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que investiga el Govern de Carles Puigdemont per rebel·lió i malversació de fons públics relacionats amb el procés. Entre ells hi havia un membre d'EH Bildu (Josu Juaristi), un membre d'Alternativa Galega (l'eurodiputada Lidia Senra) i quatre membres del Sinn Féin.

A l'informe, amb data 9 de març, la Guàrdia Civil suma les esmentades despeses "logístiques" a uns altres 18.835,76 euros en vols i 4.052,1 euros que s'haurien fet servir en finançar els actes en què aquestes persones van participar, la qual cosa fa un total de 40.591,2 euros. Assenyala com a responsable directe del seu pagament a Albert Royo, que va ser secretari general de Diplocat des de 2013 fins al 31 d'octubre de 2017, quan va ser cessat en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Els pagaments en alguns d'aquests hotels, com el Praktik Bakery de Barcelona, es van abonar amb una targeta Diners Club manipulada per Royo, responsable de la institució la responsabilitat última de la qual correspon al conseller d'Exteriors Raül Romeva, processat en la causa i actualment en presó preventiva per ordre de Llarena.