L'associació Esteban de Garibay, un think-tank conservador creat per l'exdelegat del Govern del PP a Euskadi, Carlos Urquijo, organitza aquest dissabte una xerrada que, sota el títol "Hem acabat amb ETA?", compta entre els participants amb el coronel Manuel Sánchez Corbí, el qual va ser condemnat el 7 de novembre de 1997 per l'Audiència de Biscaia a quatre anys de presó i sis d'inhabilitació per torturar al presumpte etarra Kepa Urra en un descampat i que després va ser indultat pel llavors president del govern espanyol José María Aznar, el mateix que ahir va dir no estar disposat a "acceptar que Espanya es trenqui". Posteriorment va ser ascendit pel govern de Mariano Rajoy.

Segons avança Público, la conferència se celebrarà en la selecta societat La Bilbaína, on també seran presents Enrique López López, Conseller de Justícia, Interior i Víctimes de la Comunitat de Madrid, i Joseba Arregui, exconseller de Cultura del Govern Basc.

De tots ells, Sánchez Corbí és l'únic que efectivament va realitzar tasques antiterroristes sobre el terreny, per les quals va ser condemnat. Un dictamen del Comitè Contra la Tortura de l'ONU de maig de 2005, quan va analitzar el cas d'Urra. "Va ser despullat, emmanillat, arrossegat per terra i colpejat. Indica que després de sis hores d'interrogatori, va haver de ser portat a l'hospital, ja que el seu pols era molt alt, no parlava, estava sense forces i en estat inconscient; la seva boca i el seu nas sagnaven", relata.