La Guàrdia Civil ha citat diversos funcionaris de la Generalitat per la campanya institucional per incentivar la inscripció en el registre de catalans a l'estranger, en unes diligències que instrueix el Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, han informat a Europa Press fonts properes al cas.

Agents d'aquest cos han citat mitja dotzena de persones, entre les quals hi ha funcionaris del departament de Difusió i de la Conselleria d'Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors, a més de personal de l'agència de publicitat que va fer l'anunci, segons Catalunya Ràdio.

Aquestes citacions van començar fa unes dues setmanes i es perllongaran en el temps, han indicat les citades fonts.

El 24 de març, la Fiscalia Superior de Catalunya va anunciar que obria diligències d'investigació per si la Generalitat estava preparant el seu anunciat referèndum d'independència, sobre la base de notícies i a l'anunci publicat en la premsa d'aquesta campanya sobre el registre de catalans a l'estranger.

Van obrir aquestes diligències davant possibles delictes de desobediència, prevaricació i malversació de diners públics, ja que poden aquests preparatius poden estar "en frontal infracció de les decisions adoptades pel TC".

Fiscalia al·ludeix directament a l'anunci publicat en diaris aquest dijous per la Generalitat que anima a inscriure's en el registre de catalans en l'exterior.

Cas Santi Vidal

El Ministeri Fiscal, en veure similituds amb un altre cas, va enviar aquestes diligències al Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, que ja tenia una causa oberta pel cas de l'exsenador d'ERC Santi Vidal, que va assegurar que la Generalitat tenia de forma irregular les dades fiscals dels catalans.

Aquest jutjat havia obert una investigació després de les declaracions en diverses conferències Vidal, que al·ludia a possibles il·legalitats del Govern en el procés sobiranista, per esbrinar si va poder cometre un delicte informàtic i un altre de revelació de secrets, sobre la base de la denúncia d'un particular.

Investigació per urnes

En paral·lel, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) manté una investigació oberta a la consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, i al ja ex-secretari general del departament, Francesc Esteve, per la licitació de compra d'urnes.

La Sala Civil i Penal del TSJC va admetre la querella que la Fiscalia Superior de Catalunya va presentar el 16 de maig contra ells --i una posterior ampliació-- pels suposats delictes de desobediència, prevaricació continuada i malversació de cabals públics