El cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, ha assegurat aquest migdia que les actuacions de la Guàrdia Civil durant l'1-O han convertit el cos en un "referent destacat de la llei i l'ordre", però també han posat el cos en el punt de mira de "col·lectius minoritaris" que els han "difamat" anomenant-los "torturadors, assassins i violadors".

Davant "aquestes actituds canalles", Garrido ha dit que no canviaran la forma d'actuar ni el desig de donar el seu servei a tots els ciutadans, perquè "els seus somriures traïdors ens estimulen, la difamació ens anima i la fustigació ens referma i reforça". Durant l'acte de la patrona de la Guàrdia Civil, que s'ha celebrat a la comandància de Sant Andreu de la Barca, s'han lliurat condecoracions a diversos cossos policials, però no als Mossos d'Esquadra.

"Persecució i fustigació"

El responsable de la Guàrdia Civil a Catalunya ha denunciat que després de l'1-O, els agents del cos han estat objecte de "persecució i fustigació", s'ha dit als fills dels agents "que els seus pares o mares són uns indesitjables" i han estat qualificats de "feixistes" per "els mateixos que només accepten una forma de sentir i expressar-se com a català" i que actuen "al refugi de somriures burletes, falsos i covards".

Pedro Garrido Guardia Civil Policia Mossos - Sergi Alcazar

Davant aquests fets, ha fet una crida als agents a afrontar "amb indiferència i autoafirmació" els intents de marginació i ha reclamat més suport institucional.

Agraïment als Mossos

Pel que fa a la relació del cos amb la Policia Nacional i els cossos de policia local, ha dit que han de continuar "cooperant en benefici de tota la societat". Ha volgut aturar-se a parlar dels Mossos d'Esquadra, als qui ha agraït "l'esforç i professionalitat" perquè sovint fan "dispositius de seguretat" per protegir "les casernes i els seus ocupants". Ha dit que "la zitzània que es va voler sembrar" entre la Guàrdia Civil i els Mossos "no ha arribat a agafar prou".

Per la seva banda, el director general de la Guàrdia Civil, Félix Azón, després de recordar els "moments difícils" de l'any passat, ha dit que el cos fa "174 anys que està al servei de la ciutadania, sempre al servei de la llei i amb compromís de lleialtat absoluta a Espanya". 

Cap condecoració als Mossos

Durant l'acte s'han condecorat agents de la Guàrdia Civil, de la Policia Nacional, de la Guàrdia Urbana de Barcelona i altres poblacions, així com de la Policia d'Andorra, però no hi ha hagut cap condecoració per al cos de Mossos d'Esquadra.

Han presidit l'acte el director general de la Guàrdia Civil, Félix Azón; el cap del cos a Catalunya, Pedro Garrido; la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i l'alcalde de Sant Andreu de la Barca. Entre els assistents hi havia el cap dels Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, i alguns comandaments.