La jutgessa de Manresa que investiga les càrregues policials al Bages l'1 d'octubre creu que l'actuació de la Guàrdia Civil va ser proporcionada i encara la recta final de la instrucció desestimant totes les proves que han demanat les acusacions per poder identificar els agents. La mateixa jutgessa, en canvi, ha citat a declarar per al 21 de maig dos mossos que no van impedir la votació en un altre punt de votació.

Entre els 28 casos que hi ha oberts per la violència policial de l'1 d'octubre, hi ha les càrregues als municipis de Fonollosa, Callús i Castellgalí. Són tres dels casos que investiga el jutjat d'Instrucció 2 de Manresa, on consten una quarantena de ferits.

La jutgessa Teresa Rodríguez va ser la primera a citar els guàrdies civils, però no hi veu indicis de delicte. En diverses interlocutòries on rebutja les proves que demana l'acusació popular diu que la policia va actuar amb proporcionalitat perquè van actuar davant 150 persones i només hi va haver 5 ferits: "Hi ha d'haver una proporcionalitat, per descomptat, i un actuar de la manera menys lesiva possible, però això amb un criteri de certa relativitat, ja que sempre s'han de tenir en compte les circumstàncies del cas, particularment les possibilitats d'actuació que pogués haver disposat els agents de l'autoritat, resultant de l'actuació portada davant més de 150 persones un saldo de 5 ferits".

Rodríguez diu que la policia va haver de trencar la porta del centre per poder endur-se el material electoral tal com havia ordenat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que ho va fer fent servir "la força mínima imprescindible".

Tot i que la instrucció encara no s'ha acabat, la jutgessa creu que la policia va actuar bé, amb ferits lleus, propis d'una actuació policia correcta: "Delictes lleus, en el curs d'una actuació legítima de les forces d'ordre públic, davant d'un posicionament obstatiu per part dels perjudicats".

La culpa, de les víctimes

En els escrits narra algunes de les lesions culpabilitzant-ne les víctimes. A una de les denunciants li van trencar el braç durant la càrrega policial, però la jutgessa diu que va ser fruit de "la seva edat i la inèrcia" que la va fer caure: "Sent que la persona que va patir una caiguda fracturar el radi, va ser com a conseqüència d'una caiguda després ser aixecada per agents actuants del lloc en el qual es trobava asseguda i al ser desplaçada i per la seva edat i la inèrcia va caure a terra produint-se la lesió".

La jutgessa justifica, a més, que les víctimes no han pogut identificar els policies que els van provocar les lesions lleus: "Les diligències preteses no comportessin a apreciar substantivament el delicte que es diu comès i tal com s'ha dit de les diligències practicades, no pot obtenir-se una altra conclusió que la ja exposada sobre la improcedència dels delictes ja referits. Així doncs, a dia d'avui ens trobem amb la instrucció molt avançada havent únicament pogut determinar amb claredat la pluralitat de resultats lesius d'índole menor, tots ells de tipificació com de delictes lleus, en el curs d'una actuació legítima de les forces d'ordre públic, davant d'un posicionament obstatiu per part dels perjudicats".