Diversos grups violents protagonitzen la nit d'aquest divendres aldarulls al centre de Barcelona contra les restriccions per la Covid-19. Alguns d'ells formen part de l'extrema dreta, tal i com ha denunciat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper. "Cap espai ni concessió als que busquen la desestabilització practicant violència extrema en un moment tan crític en la lluita contra la Covid-19", ha reivindicat en una piulada. 

Almenys 12 detinguts durant els violents disturbis

"Els Mossos investigaran i perseguiran els que avui han practicat la violència extrema a la Via Laietana i carrers adjacents", ha advertit Sàmper. Ja hi hauria almenys 12 detinguts, dels quals dos són menors, segons informa el cos policial. A més, s'han saquejat dos establiments del centre de Barcelona i dues furgonetes policials inutilitzades i diversos vehicles danyats.

Els Mossos d'Esquadra intenten dispersar els grups violents d'extrema dreta davant el Mercat de Santa Caterina (Barcelona). / Guillem Ramos

Arran dels aldarulls, el Servei d'Emergències Mèdiques ha hagut d'atendre una desena de persones i una vintena més d'agents dels Mossos d'Esquadra, cap d'ells en estat greu. 

Aldarulls després d'una manifestació dels sectors afectats per les restriccions

Els incidents amb la policia han arribat després d'una manifestació a plaça Sant Jaume de diferents persones afectades per les restriccions de la Covid-19. La manifestació ha transcorregut amb normalitat, però al final s'hi han unit grups d'individus d'extrema dreta han llançat tanques i altres objectes contra els Mossos d'Esquadra. El candidat del partit ultra Vox a les eleccions catalanes, Ignacio Garriga, ha sortit obertament a defensar els grups de manifestants. "Els anomenen 'negacionistes'. Són treballadors a l'atur... Espanyols corrents de Barcelona fins als nasos de ser empresonats", ha escrit.

Després, els manifestants s'han dispersat pels carrers del centre de Barcelona i han cremat barricades i protagonitzat enfrontaments violents amb la policia, que tot i fer càrregues per dispersar-los en alguns moments s'ha vist sobrepassada. Davant dels fets, el director general dels Mossos, Pere Ferrer, ha reconegut en declaracions a Rac1 que en la ràtzia hi participaven "grups petits molt violents de l'extrema dreta", amb individus "molt equipats" per a l'ocasió.

 

Imatge principal: Mobiliari cremant després dels aldarulls de grups violents d'extrema dreta. / Sergi Alcàzar