Totes les formacions polítiques del Congrés dels Diputats, excepte PP i C's, han respost en bloc l'intent de Vox de tramitar al Congrés una proposició de llei que nega la violència masclista. El PSOE, Unidas Podemos, ERC, JxCat, PDeCAT, la CUP, PNB, EH Bildu, Més País, BNG i Compromís han utilitzat les seves intervencions per llegir els noms de víctimes mortals del masclisme a l'Estat espanyol.

"En record a les 1.081 dones assassinades des de 2003 a l'Estat i enfront aquells que tracten de negar la realitat des del nostre grup diem alt i clar que la violència masclista sí que té gènere", han afirmat els diputats de tots els grups que han intervingut al debat des de la tribuna. 

Les intervencions han rebut els aplaudiments de la pràctica totalitat de l'hemicicle, menys els de la ultradreta.

El PP i Cs no s'han sumat a la iniciativa

El PP i Cs no s'han sumat a la iniciativa, però han aplaudit les intervencions de la resta de grups i també han participat en l'aplaudiment final de diversos minuts, quan ha acabat l'última intervenció -la del PSOE-. Fonts socialistes han explicat que van traslladar la proposta a PP i Cs, però van rebutjar participar.

El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, al Senat ha manifestat que "la violència és incompatible amb la defensa de valors democràtics".

En aquest sentit, els hi ha demanat que "condemni altres violències" com la masclista o les manifestacions xenòfobes. 

Això succeeix l'endemà que Vox anunciés que demanaria reconvertir el 8 de març, el Dia Internacional de la Dona Treballadora, amb el Dia Nacional de les Víctimes del Coronavirus. 

"Fa un any el govern espanyol ja sabia que el coronavirus estava estès i no va fer res. Volia simplement mantenir la seva agenda ideològica i garantir les seves manifestacions del 8-M", va remarcar ahir l'eurodiputat i vicepresident de la formació d'extrema dreta, Jorge Buxadé, en una roda de premsa. 

En aquest sentit, Buxadé va informar que Vox presentar mocions en els parlaments autonòmics i ajuntaments en els quals té representació per assolir la reconversió el 8-M. "Estem obligats a honrar a les víctimes i aquells qui han perdut la seva ocupació i no poden treballar", va exposar l'eurodiputat.