L'ambaixada de Grècia a Madrid ha informat avui al Ministeri d'Afers Estrangers del cessament del seu cònsol general honorari a Barcelona, Fernando Turró i Homedes, la destitució del qual va demanar l'Executiu espanyol el mes d'octubre passat per "greuges a la bandera d'Espanya".

En un comunicat, Exteriors informa que l'ambaixada grega ha comunicat avui el cessament de Turró i recorda que aquest cessament "ja va ser avançat" pel ministre d'Exteriors, Josep Borrell, el passat 17 d'octubre. "El Ministeri d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació recorda que les actuacions portades a terme pels cònsols honoraris acreditats a Espanya han de ser compatibles amb la normativa internacional que regula les funcions oficials que tenen encomanades", afegeix el comunicat.

La causa del cessament és que el cònsol va participar el desembre del 2017 en un acte amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, i va acudir a la darrera Diada amb la samarreta de l'ANC. Arran d'aquests fets, la introductora d'ambaixadors, Caridad Batalla, va citar l'ambaixador de Grècia el passat octubre i aquest hauria acceptat el cessament. Aquest dilluns l'ambaixada l'ha fet efectiu i n'ha informat el govern espanyol.

El cònsol honorari de Grècia va negar "rotundament haver comès cap greuge a la bandera espanyola". En una carta, va defensar que durant tot el període en què ha estat cònsol honorari ha exercit les funcions consulars respectant "escrupolosament tant les obligacions del càrrec com la neutralitat política envers els afers interns espanyols".

El cessament encara no s’havia fet efectiu a causa d'un retard per factors interns de la política grega; el ministre d'Afers Esrangers, Nikos Kotzias, acabava de dimitir quan es va demanar la destitució i el primer ministre, Alexis Tsipras, havia pres possessió de la cartera de manera temporal.

Aquest no és el primer cop que Espanya força el cessament d'un cònsol honorari a Catalunya perquè la seva opinió sobre el procés català no coincideix amb la del govern espanyol, però fins ara aquesta pràctica només la feia el govern del PP.  Mariano Rajoy va cessar quatre cònsols en els darrers anys, els de Finlàndia, Filipines, Letònia i Bulgària.