Espanya ha forçat el cessament del cònsol honorari de Grècia a Barcelona, Fernando Turró, segons ha anunciat el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell. Fonts diplomàtiques apunten que la causa del cessament és que el cònsol va participar el desembre del 2017 en un acte amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, i va acudir a la darrera Diada amb la samarreta de l'ANC. Arran d'aquests fets, la introductora d'ambaixadors, Caridad Batalla, va citar l'ambaixador de Grècia la setmana passada i aquest hauria acceptat el cessament. 

Borrell ha acusat el cònsol "d'ofendre la bandera de l'Estat espanyol al carrer", tot i que no consta cap acte del diplomàtic contra la bandera espanyola. "Un ciutadà d'a peu pot fer el que vulgui perquè aquí tenim una llibertat d'expressió tan ample que permet cremar la bandera nacional o la imatge del Rei. Però un cònsol no, i si m'assabento que ho fa, truco a l'ambaixador i li demano el cessament, però a vegades no fa falta perquè l'ambaixador se n'ha assabentat i ho fa ell mateix", ha indicat.

El ministre ha respost d'aquesta manera a la diputada d'ERC Laura Castell Fort, que li ha retret el cessament de cònsols honoraris a Catalunya per seu suport a l'independentisme.

Cinquè cònsol

Aquest no és el primer cop que Espanya força el cessament d'un cònsol honorari a Catalunya, perquè la seva opinió sobre el procés català no coincideix amb la del govern espanyol, però fins ara aquesta pràctica només la feia el govern del PP.  El govern de Mariano Rajoy va cessar quatre cònsols en els darrers anys, els de Finlàndia, Filipines, Letònia i Bulgària.