Els departaments d'Igualtat i Feminismes i Recerca i Universitats s'han reunit aquest divendres amb les dotze universitats públiques i privades del país, en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), amb l'objectiu de coordinar un nou pla d'acollida de persones refugiades de l'Afganistan, pel qual es preveu l'acolliment de persones refugiades que siguin estudiants, amb especial atenció a les dones.

Aquest pla encara està en fase preparatòria i està dirigit a garantir el dret a l'educació. El paper social de les universitats catalanes per acollir persones refugiades de crisis humanitàries ja es va concretar el 2018 amb el desplegament d'un programa d'acollida arran de la crisi al Líban i al Pròxim Orient.

"Un visat de vida" 

La secretària d'Igualtats, Mireia Mata Solsona, ha destacat la implicació de les universitats en la integració no només acadèmica sinó social de les persones refugiades. "No estem parlant només d'un visat d'estudiant, és un visat de vida", ha dit Mata en la reunió. Per la seva part, Eunice Romero Rivera, directora general de Migracions, Refugi i Antirracisme, ha volgut assenyalar que el pla respon a un model que busca que les persones "tinguin més autonomia i puguin recuperar tots els àmbits de la vida".

Des de la conselleria de Recerca i Universitats, el director general d'Impacte Territorial i Social del Coneixement, Xavier Quinquillà, ha recordat que el pla es nodreix de l'experiència d'acollida dels estudiants sirians procedents del Líban el 2018 i que per tant no parteixen "de zero".

Universitats amb voluntat 

Els representants de les dotze universitats catalanes han mostrat la voluntat de participar en els projectes d'acollida. A la reunió, han presentat les propostes i inquietuds per crear un pla que "s'ajusti el màxim possible a les necessitats d'aquestes persones, però que també tingui una cabuda harmònica dins els plans acadèmics", segons expliquen en un comunicat.

Una vegada cada universitat determini el nombre d'estudiants que pot acollir i quin serà el pla d'estudis, la Generalitat dotarà els centres amb els recursos pressupostaris per cobrir les necessitats. Aquest pla d'acollida està coordinat pel Departament d'Igualtat i Feminismes, a través de la Secretaria d'Igualtats, i el Departament de Recerca i Universitats.

22 anys de mitjana 

Ahir, el ministeri de Migracions va fer públic el perfil dels afganesos que han arribat a Espanya a través de les operacions d'evacuació. Es tracta de persones molt joves, 22 anys de mitjana, i la gran majoria van arribar acompanyades. En total, van aterrar a la base de Torrejón de Ardoz fins a 420 famílies, la majoria nombroses, conformades per una parella i els seus dos o tres fills. De les 1.723 persones que han demanat asil a Espanya, un terç té menys de 15 anys, entre les quals hi ha 281 nenes. 

Catalunya acollirà fins a 208 refugiats, repartits entre les províncies de Tarragona (15), Girona (48) i Barcelona (145). El país és el segon territori de l'Estat que més persones ha rebut, només per darrere de Castella i Lleó, que n'acollirà 249. 

A la imatge principal, refugiats afganesos a la base de Torrejón de Ardoz / Europa Press