Molt joves, 22 anys de mitjana, i famílies nombroses. Ja fa gairebé una setmana que Espanya va acabar les operacions d'evacuació de l'aeroport de Kabul. Ara, des de Migracions ha elaborat un perfil dels refugiats que han arribat a l'Estat. En una roda de premsa, el ministre José Luís Escrivà ha explicat que la majoria de les 1.700 persones que romandran en territori espanyol, un terç són menors de 15 anys i hi ha 420 famílies

Així, la majoria de les persones rebudes han vingut acompanyades. De fet, del total de  persones que demanaran asil a l'estat, només un 9% van ser evacuades soles, respecte al 14% dels europeus i el 54% en el cas dels nord-americans. Aquestes famílies acostumen a ser de quatre o cinc membres: mare i pare i dos o tres fills per parella. A més, tot i que just després que els talibans prenguessin Kabul, l'atenció es va centrar en evacuar dones i nenes, aquestes representen un 48% del total. 

Un terç, menor de 15 anys 

A més, de tot el gruix de persones que han demanat asil, un terç són nens i adolescents, menors de 15 anys. D'aquests, 281 són nenes. El cas més extrem durant les evacuacions de l'Estat, és el d'un nadó de només dues setmanes, però també han arribat criatures de només un o dos mesos de vida. Fins i tot, una dona afganesa va parir en un vol de repatriació al Regne Unit. 

En total, durant els nou dies que van durar les operacions es van poder evacuar 2.181 afganesos, 1723 dels quals són refugiats de l'estat.  D'aquests, 1.672 ja han estat ateses pel sistema d'acollida estatal, on seguiran el procés habitual pels sol·licitants d'asil. La resta, 428, van aterrar a la base de Torrejón de Ardoz, a Madrid, però amb una altra destinació final: Portugal, la Unió Europea o els Estats Units.  

208 a Catalunya 

L'única autonomia que de moment no ha acollit afganesos és Canàries. Segons ha justificat aquest matí el ministre Escrivà, aquesta regió ja té "molta tralla" pel que fa a la immigració, amb una arribada constant de pasteres durant aquest estiu. Catalunya amb 208 persones repartides entre les províncies de Tarragona (15), Girona  (48) i Barcelona (145), és el segon territori que més persones ha rebut, només per darrere de Castella i Lleó, on n'arribaran 249. 

Durant la roda de premsa d'avui, Escrivà ha volgut destacar la tasca de la Unitat Militar d'Emergència i les ONG que van col·laborar en les evacuacions i la rebuda dels refugiats a la base de Torrejón, a banda de l'estreta col·laboració entre els ministeris que hi van treballar. Segons ha volgut celebrar el ministre el temps d'estada mitjà dels evacuats que romandran a Espanya va ser de 45 hores, menys de dos dies. La resta, que han estat derivats a altres països, 67 hores.