Espanya ha donat per conclosa la seva missió d'evacuació de l'Afganistan. Segons ha informat el mateix govern espanyol aquest divendres al matí, a les 7.20 hores ha arribat a Dubai el primer avió A400M procedent de Kabul, i està previst que a les 8.20 hores aterri el segon avió espanyol també procedent de Kabul.

 

Amb aquests dos vols conclou l'evacuació espanyola de cooperants i de col·laboradors afganesos i els seus familiars. En aquests últims vols dels A400M de Kabul a Dubai hi viatgen 81 espanyols que encara quedaven a l'Afganistan, entre personal de l'ambaixada i militars de l'Exèrcit de Terra i de l'Exèrcit de l'Aire, 4 militars portuguesos i 83 col·laboradors afganesos d'Espanya, Portugal i de l'OTAN (14 col·laboradors d'Espanya, 19 de Portugal i 50 de l'OTAN).

torrejon ardoz basi aerea afganesos efe

Un grup d'afganesos arriba a Torrejón de Ardoz / EFE

Des d'allà, posteriorment, en un vol d'Air Europa, arribaran a la Base de Torrejón cap a les 16.45 hores. En aquest vol vindrà el personal dependent de l'ambaixada, el personal militar no de vol i la resta de cooperants afganesos.

Matança a Kabul

La missió d'evacuació espanyola acaba l'endemà que tres atemptats del Daesh, almenys dos dels quals suïcides i possiblement amb cotxe bomba, provoquessin una veritable matança a Kabul. Dos dels atemptats van ser a l'aeroport i el tercer al centre de la ciutat. Les últimes notícies parlen d'almenys 60 morts, entre els quals 12 soldats americans i alguns nens, i d'uns 140 ferits, dels quals tres són militars. Entre els morts hi ha també alguns talibans que vigilaven l'aeroport.

Els atemptats han estat obra del denominat Daesh-K, la branca afganesa d'aquest grup que ara vol controlar l'Afganistan, segons ha afirmat un portaveu dels Estats Units a Politico. El grup terrorista ho ha reivindicat oficialment, però sense especificar la branca. Una font que cita The Jerusalem Post afirma que s'han detectat centenars de membres del Daesh als afores de Kabul, de manera que no es descarta que hi hagi més atacs, en un escenari que seria imprevisible.

La resposta dels EUA

El president dels EUA, Joe Biden, s'ha adreçat amb duresa a l'Estat Islàmic, després de l'atemptat. "No us perdonarem i no ho oblidarem. Us caçarem i us ho farem pagar", ha etzibat Biden en una compareixença de premsa a la Casa Blanca en la qual ha elogiat la tasca dels militars nord-americans sobre el terreny.

El president també ha explicat que ha ordenat a les tropes que acabin la missió d'evacuació a l'Afganistan dins dels terminis previstos abans de l'atac: "No ens aturaran i continuarem l'evacuació". Després, afegeix Biden, els EUA es proposen d'"atacar" ISIS K, la branca afganesa de l'Estat Islàmic, i els seus líders. "Respondrem amb força i precisió. No guanyaran i els EUA no seran intimidats".

Biden ha iniciat la seva compareixença recordant que l'atemptat d'aquest dijous ja es veia a venir des del Pentàgon, motiu pel qual es va voler accelerar l'evacuació de l'Afganistan: "La missió era extraordinàriament perillosa". El president nord-americà s'ha compromès a defensar les tropes "amb tot" i s'ha posat a plena disposició dels militars per poder tancar l'evacuació.

 

Foto principal: Afganesos arribant a la base aèria de Torrejón de Ardoz / EFE