"El Govern no és monolític, però sí expressa la seva lleialtat per continuar treballant plegats". D'aquesta manera s'ha pronunciat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, després de la primera reunió de l'executiu posterior a la constitució dels Ajuntaments dissabte passat, quan es van constatar els xocs entre els socis de gabinet a diferents consistoris catalans. "Ens hem conjurat a seguir treballant des de la lleialtat", ha assegurat la consellera.

Les diferències entre JxCat i ERC van esclatar aquest dissabte en diferents consistoris. De fet, JxCat hi va posar xifra: va denunciar que Esquerra havia pactat amb el PSC i altres forces per descavalcar-los de consistoris on havien guanyat, mentre Junts havia fet el mateix als republicans en 7 Ajuntaments. Per al grup de Carles Puigdemont van resultar especialment dolorosos els casos de Sant Cugat, Tàrrega i Figueres, on els seus candidats van ser apartats tot i haver guanyat amb claredat els comicis.

Budó ha assegurat que el Govern continua apostant per la unitat estratègica que ha reclamat el president, Quim Torra, i que la nova "voluntat pel dia a dia" és el compromís de lleialtat entre els socis de l'executiu.

En qualsevol cas, i malgrat les reiterades preguntes en aquest sentit, la portaveu del Govern no ha concretat de quina manera l'executiu materialitzarà aquesta voluntat.