La reculada del Govern de la Generalitat en el retorn a la normalitat, forçada per la cinquena onada del coronavirus, anirà a més en les properes hores. Dos mesos després d'haver-se eliminat, el toc de queda és a punt per tornar a ser vigent a partir d'aquest cap de setmana. Fonts governamentals confirmen a ElNacional.cat que aquesta tarda es reunirà la comissió delegada en matèria de covid-19 per discutir i acordar definitivament la implantació d'un confinament nocturn selectiu. En espera de l'anunci oficial, la previsió és que sigui territorialitzat, que duri dues setmanes i comenci passada la mitjanit. Caldrà, en tot cas, que el TSJC ho autoritzi. La intenció de l'executiu és que pugui posar-se en marxa de cara a la nit de divendres. 

A diferència del que havia estat actiu fins al maig passat, aquesta vegada el toc de queda no podrà ser general. Sense l'estat d'alarma —que només pot decretar el govern espanyol— no hi ha opció d'imposar una restricció d'aquesta magnitud que sigui homogènia. Cal una justificació precisa avalada amb els indicadors de la pandèmia que argumentin per què és imprescindible adoptar una mesura tan dràstica. Així ho indica el gabinet jurídic del govern català. Bàsicament, la conclusió és que el tancament haurà de ser per municipis, com han fet al País Valencià i com han sol·licitat a Cantàbria i a Canàries. 

La reunió extraordinària del gabinet de crisi de la covid arrenca a les cinc de la tarda i posteriorment, a quarts de vuit del vespre, el president Aragonès compareixerà des del Pati dels Tarongers per informar de les noves mesures. 

A partir de la mitjanit

Al damunt de la taula on es reuniran el president Pere Aragonès, el vicepresident Jordi Puigneró i els consellers de Salut i Interior, Josep Maria Argimon i Joan Ignasi Elena, hi haurà l'informe dels serveis jurídics i les dades de l'evolució epidemiològica, de tal manera que les ciutats i pobles en vermell siguin els que es vegin afectats pel possible toc de queda. "No hi ha res tancat", expliquen des del govern a aquest diari.

La decisió definitiva sortirà de la trobada d'aquesta tarda, però diverses fonts coincideixen a assenyalar que té tot el sentit que s'acabi concloent que el millor és tornar al confinament nocturn. En aquest cas, en comptes de començar a les 22h, com va passar fins a la primavera passada, arrencaria de matinada, a partir de la 1 i fins les 6 del matí. El Govern ja va anunciar dilluns que totes les activitats d'oci, esport i lleure hauran de tancar a les 00:30. Aquestes mesures han esat ratificades aquest dimecres al migdia pel TSJC

El País Valencià aplana el camí

"No ens tremolarà el pols, però les mesures han de ser sòlides", va declarar el president de la Generalitat aquest mateix dimarts, després d'haver analitzat l'informe jurídic, que pren com a referència la jurisprudència existent per part del Tribunal Suprem —que ja s'ha pronunciat amb anterioritat sobre aquesta matèria— i la resolució del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, que beu, precisament, d'aquesta jurisprudència. Segons aquests textos, no hi ha opció de dictar un toc de queda general, perquè per fer-ho caldria que hi hagués actiu l'estat d'alarma. Com que no és el cas, és necessari delimitar la restricció territorialment, tenint en compte la incidència acumulada. 

La pressió del món local

El món local, els ajuntaments de les principals ciutats catalanes —amb Barcelona al capdavant— han pressionat l'executiu perquè faci el pas de decretar el toc de queda. Quan dilluns es va comunicar la solució intermèdia de fer acabar les activitats a mitjanit i demanar als ajuntaments que tanquessin els espais públics, els alcaldes i alcaldesses es van rebotar. Argumenten que no tenen prou efectius per fer-ho i es queixen que se'ls centrifugui la responsabilitat d'evitar aglomeracions, botellons i festes il·legals. 

A la imatge principal, la reunió de la comissió delegada de la covid-19. / P. J. Muñoz